Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В открито писмо лъчетерапевтите се противопоставиха на НЗОК заради лимити за онкоболни

НЗОК: За 2018-а общото увеличение за лъчелечение е с 8 млн. лева повече в сравнение с 2017-а

Снимка: БТА


Гилдията на лъчетерапевтите в открито писмо се противопоставят на НЗОК, която според тях въвежда лимити на лъчелечението на онкоболни пациенти, това заяви проф. Татяна Хаджиева от болница "Царица Йоанна-ИСУЛ".

От официалния отговор на НЗОК до „Хоризонт“ се вижда, че за тази година общото увеличение за лъчелечение е с 8 милиона лева повече или с 26 на сто в сравнение с 2017 година.

"Здравната каса предоставя некоректен отговор", каза проф. Татяна Хаджиева, защитавайки тезата, че са наложени до юни месец тази година седмични и месечни ограничения на брой пациенти, което ще предизвика листа на чакащи в лъчелечението:

"Тези данни не са реални. Те не отговарят на това, което НЗОК е платила за 2017-а година. 50% по-малко болни са цитирани. Това, което аз искам да кажа, е, че имаме една известна манипулация на цифрите".

Хаджиева е категорична, че посоченият брой пациенти е по-малък, за да могат от НЗОК да кажат, че увеличават броя им през 2018-а.

В отговора от НЗОК се вижда, че именно по дискутираните клинични пътеки за лъчелечение, радиохирургия и т.н. "кибернож" има съществено увеличение на средствата: 65 на сто за лъчелечение, 115 на сто за радиохирургия и 50 на сто за киберножа. Хаджиева изтъкна обаче, че и болниците са се увеличили. 

"Недопустимо е да има режим – разрешителен, за пациенти с онкологични заболявания. Единственият начин да свалим общественото напрежение, което ескалира - ние вече имаме доста притеснени пациенти, които се обаждат - е една среща, на която да седнем заедно и да изчистим тези цифри", каза  Пенка Георгиева от Националната пациентска организация.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.