Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НФЦ и „Ню Бояна филм студио“ се споразумяха за финансова и логистична подкрепа на българското кино

Жана Караиванова и Ярив Лернер
Снимка: НФЦ

Директорът на Националния филмов център у нас Жана Караиванова и изпълнителният директор на „Ню Бояна филм студио“ Ярив Лернер подписаха споразумение за сътрудничество. Киносредите се надяват то да стимулира производството и разпространението на български игрални филми. Подобни споразумения Националният филмов център вече има с Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. 

За шестте месеца, откакто Жана Караиванова е директор на филмовия център у нас, беше изготвен анализ как да се подобри работата на независимите продуценти. Сред основните проблеми пред българското кино, което е в голям подем, е хроничният недостиг на средства, отбеляза Караиванова:

"Българското кино в момента има името на новото чудо - на кинематографичен език има преувеличена метафора, но на новото чудо в европейското кино, и като директор аз намирам за една от основните мои задачи да не допусна не само нищо да попречи на тази тенденция, а да помогна всячески на процеса, така че нашите продуценти, и режисьори, и творци да могат да постигнат категоричен успех както на национално ниво - боксофис, така и на фестивално ниво." 

Според Жана Караиванова стъпка напред ще бъде осигуряването на надеждни партньори на българските кинопродуценти. Такъв Караиванова вижда в лицето на Ярив Лернер - изпълнителен директор на "Ню Бояна филм студиос":

"Нашето споразумение се съдържа в това, че Филмовият център, господин Лернер като студия, се ангажира да подкрепя филмите, които спечелват субсидия в Национален филмов център, тоест това са филми, в които държавата инвестира. И затова е много добре, че имаме допълнителна подкрепа. Всички договаряния ще се случват между продуцентите и студията. НФЦ няма да се меси в това, но заедно с "Ню Бояна" сега ще имаме възможност да координираме една обща визия за българското кино - на производствен етап и след това на разпространителски етап. Това ще ни отвори възможност да подпомагаме и от двете страни продуцентите по всички възможни начини".

"При заснемането на един филм процесът има както творческа, така и продуцентска част. Ние искаме да се включим в процеса на продуцирането на проекта при реализирането му, защото има много начини да се изхарчат парите. Ако по време на подготовката на продукцията се похарчат всички пари, остава целия постпродукционен процес, за който също трябва да има бюджет. След това са маркетингът и разпространението, както и продажбите. Нашата цел е чрез сътрудничество да подобрим качеството на проектите, да ги вдигнем на едно друго ниво", изрази амбицията си и Ярив Лернер.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени