Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по здравеопазване в НС обсъжда освобождаването на проф. Камен Плочев

Проф. Камен Плочев
Снимка: БГНЕС

Комисията по здравеопазване в парламента ще обсъди днес следобед освобождаването на проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК.

Плочев е уведомил писмено, че повече от три месеца няма да може да изпълнява задълженията си поради заболяване.

„По закон, след като са минали повече от три месеца, трябваше да се вземе отношение – мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали ще прекрати правомощията ми или пък ще продължат правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума“, каза в края на миналия месец Плочев.

В края на февруари Камен Плочев бе приет в болница. Преди това обаче здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК. Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения. Проф. Плочев отказа да подаде оставка тогава, но излезе в продължителен болничен, след като бе приет по спешност в болница.

Камен Плочев оглави НЗОК през лятото на 2017 година. Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Националната здравноосигурителна каса. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна