Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Отказът на Борисов да се срещне с Иванов е подкрепа за Заев, а не война с Радев

Снимка: БГНЕС

"Това е директна подкрепа за усилията на Зоран Заев и за евроатлантическата перспектива на Македония и директен знак къде стои България в целия този процес. Случилото се няма нищо общо с така наречената „война на институциите“ в България. Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ политологът Първан Симеонов по повод отказа на премиера Борисов да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който е в София по покана на президента Румен Радев. Според него, позицията на правителството е съгласувана със западните партньори на София.
„Най-важното е сега да се запази абсолютно спокойствие и по никакъв начин това да не се тълкува като някаква война между „Дондуков" 1 и „Дондуков" 2, защото с това ще направим най-лошото - по най-важната за нас тема от столетие, а именно Македония,  да изнесем някакви дребнави ежби. Не вярвам в това и призовавам институциите да не правят глупости“.

Според Симеонов „няма лошо“ в срещата между Радев и Иванов, а с отказа на Борисов България показва един нюанс в позицията си:
„С този тип позиция България поне заявява, че нещо ѝ пука по този казус. Македония като понятие не е просто една съседна страна. Ние за Македония трябва да правим политика, а не да се снишаваме. С това, което прави, кабинетът показва, че може да прави политика, въпросът е като цяло ние, като общество, да реагираме зряло и хладнокръвно на случилото се, за да може президентът Георге Иванов да разбера ясно знака, да може и Македония да разбере знака на подкрепа за нейната евроатлантическа принадлежност, а не да се изпокараме помежду си за глупости“.

Все още не можем да кажем, че Радев и Борисов водят различна външна политика, каза Симеонов и изтъкна, че при посещението си в Македония Радев е изразил официалната позиция, изразена преди това от външния министър Екатерина Захариева.

Журналистът от Скопие Виктор Канзуров коментира отказа на българския премиер да се срещне с македонския президент с думите:

„Силно се надявам, че за този отказ е повлияла и гаврата, която македонският президент Георге Иванов направи преди повече от месец, когато посрещна на една ливада близо до струмишкото Ново село българския президент Румен Радев и отказа да участва на помена за загиналите български войници, от които немалка част са били от Македония, във военния Мемориал, който е до Ново село, Струмица в чест на загинали български войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Това беше един срамен, недостоен жест на Иванов, а до известна степен и на българския президент Радев, който и не реагира на тази гавра“.

Иванов е „личен роб“ на бившия шеф на тайната македонска полиция и на неговия първи братовчед – бившият министър-председател Никола Груевски, категоричен е Канзуров:

„Неговият жест е последователен в рамките на неговата антизападна политика на Иванов, но и на партията, която го кандидатираше – ДПМНЕ - Вальево, срещу договор със съседна Гърция, което на практика значи невъзможност Македония да се интегрира в НАТО“.

Според журналиста „по някакъв начин трябва да се заобиколи президентската институция в Македония“, защото страната не е президентска република, а президентът има церемониална функция.

Отказът на Иванов да подпише договора връща текста в парламента. Виктор Канзуров заяви, че е очаквал „още по-жестоки действия“ от страна на партията на президента, която е в опозиция.

Интервютата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна