Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова: С проекта за решение за освобождаване на управителя на Касата, не се има предвид качеството на работа на проф. Плочев

До 1 август трябва да бъде избран нов управител на НЗОК, ако проф. Камен Плочев бъде освободен от длъжност

Георги Йорданов: В БСП сме доволни от работата на проф. Камен Плочев

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще предложи като допълнителна точка в дневния ред на пленарното заседание да се разгледа и гласува проект за решение за предсрочно освобождаване на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК във връзка с неговото заявление, че боледува и ще боледува още дълго. Това каза председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ в интервю за предаването „Преди всички“.

Ако се приеме проектът за решение, ще бъде предложено на Надзорния съвет на НЗОК да прекрати договора за управление на проф. Плочев. Това ще бъде основание за започване на процедура за избор на нов управител. Дариткова обясни, че има строги изисквания, според които от момента на прекратяване на договора на настоящия управител, до месец да бъде избран нов: „Предвид предстоящата парламентарна ваканция, ние трябва да се справим до 1 август“.

Заместник-председателят на здравната комисия Георги Йорданов от БСП обясни защо депутатите от Левицата са гласували против оставката на проф. Плочев: „Въпросът е принципен. Проф. Плочев е кандидатура, предложена от ГЕРБ. Ние трябва да оценим работата му и здравословното му състояние. Безспорно сроковете и алинеите, които цитира д-р Дариткова са така. Формалната страна на въпроса е, че когато един управител, който управлява 3,8 млрд. лв. напуска, трябва да се оцени неговата работа и ред други причини. Ние считаме, че проф. Плочев се справя.“

Дариткова беше категорична, че с проекта за решение се няма предвид качеството на работа на проф. Плочев: „Факт е, че в най-тежките месеци за НЗОК, когато се обсъждаше и приемаше новият рамков договор, когато се подписваха индивидуалните договори с изпълнителите на медицинска помощ, когато се разпределяха бюджетите и се определяха параметрите на регулациите за тази година, проф. Плочев отсъстваше, така че няма как да оценим неговия капацитет. Но това не е нашето намерение. Ние се съобразяваме с неговото желание, защото той е заявил, че боледува и не е в състояние да изпълнява задълженията си. Категорично не е казал, че подава оставка, но е казал, че лично негово мнение, че трябва да се спази закона, а той казва, че след три месеца невъзможност за изпълнение на задълженията, би следвало да се прекрати договора“.

Йорданов отрече БСП да се опитва да политизира въпроса с оставката на управителя на НЗОК: „Проф. Плочев не е подавал  оставка. Това е основното, което ни кара да тълкуваме казуса. Проф. Плочев каза, че се нуждае от лечение до 28 юни, т.е. още две седмици. Ние мислим, че това не е обикновен държавен служител. Трябва да се цени визията на този човек, който е основната фигура в здравеопазването. Определено ние считаме, че проф. Плочев има качествата за поста. Какво ще решат тези, които го предложиха, си е тяхна  работа. Ние сме против начина на освобождаване“.

Йорданов заяви, че прод. Камен Плочев е изнесъл много скрити данни: „Проф. Плочев, като един честен човек, изнесе доста данни, които досега бяха скрити. По този начин започнаха да се плащат парите на чуждите каси, т.е. за лечението на българите там, където не може да бъде осъществено в България“.

Даниела Дариткова категорично отрече тези данни да са били скрити: „Всяка година НЗОК представя отчет за дейността си и за финансовото си състояние. В тях се виждат нарастващите задължения към чужди каси, но при осчетоводяването и подготовката на бюджетната процедура, заради нарушения в бюджетирането на самата Каса, това не е намерило отражение. Това доведе до скандала в началото на годината с искането за предсрочна актуализация на бюджета на Касата“.

По повод на Националната здравна карта Георги Йорданов обясни: „Ние от 18 години в българското здравеопазване имаме пазар и той казва къде да се насочат ресурсите. Парите трябва да следват пациента. Но какво става там, където ресурсите, кадрите в здравеопазването не са достатъчно“.

От своя страна Дариткова посочи няма правилно разбиране за това какви са законовите параметри на Националната здравна карта: „Тя определя потребностите от лекарите, медици, специалисти по здравни грижи и според потребностите определя от колко легла се нуждаят отделните региони, за да се осъществяват отделните видове медицински дейности. На този етап министърът строго е спасил закона и е определил Здравна карта, която наистина чертае потребностите“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна