Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече резервации за Гърция за това лято отчитат туроператорите у нас

Снимка: БГНЕС

Значително увеличение на пътникопотока на българо-гръцката граница се очаква в следващите дни до неделя, съобщиха от Гранична полиция. Туроператорите отчитат повече резервации за Гърция за това лято. Предпочитанията са разнообразни. Увеличава се и търсенето към Южна Гърция.

През миналата година сред чуждестранните туристи гръцките са на първо място по посещение у нас - почти 1,158 млн. души и бележат увеличение от 8,5% спрямо 2016 година. За българските туристи Гърция е на първо място като предпочитана дестинация и дотам са пътували малко над 1,340 млн. българи през миналата година, което е увеличение от 11,7% спрямо предходната.

През тази година в Гърция влязоха данъчни промени, които засягат до голяма степен и туризма.

Анелия Терзиева, управител на туроператорска агенция, обясни:

"Освен данъчните промени, няколко са факторите, които обуславят покачването на цените в Гърция, специално на туристическия продукт. Въведе се една нова туристическа такса, тя е иначе много добре позната по други туристически дестинации. Това е такса "престои". Тя се заплаща в хотела и зависи от категорията на хотела. Максимум е 4 евро на стая за вечер за петзвездните хотели. Тази такса се заплаща в хотела. Туроператорите нямат право да събират тази такса. Друго, което се отразява на покачването на цените е огромното търсене“.

Когато пътуваме неорганизирано е необходимо да се запознаем предварително със законодателството, препоръчват туроператорите. Почти всяко лято има случаи на глобени българи, които къмпингуват нерегламентирано в Гърция.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени