Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рядко първо издание на „Птиците на Америка“ бе продадено за над $9 млн.

Рядко първо издание на „Птиците на Америка“ на представянето му в аукционната къща „Кристис“.
Снимка: Ройтерс

Рядко първо издание на „Птиците на Америка“ на френско-американския естественик, орнитолог и художник Джон Джеймс Одюбон - една от най-значимите книги по естествена история, беше продадена на търг в Ню Йорк за над 9 милиона долара, предаде БТА.

Организаторите на търга от аукционна къща „Кристис“ съобщиха, че за богато илюстрираното издание от XIX, съдържащо над 400 оцветени на ръка рисунки на птици, е платена сумата от $9,65 млн.

Новият собственик на ценния и рядък артикул е пожелал анонимност.

Копието, продадено на търга на „Кристис“, е едно от едва 13-те пълни издания на „Птиците на Америка“, които се намират в частни ръце.

Платената за него сума е втората най-висока за книгата. Друго пълно издание беше продадено на търг през 2010 г. за $10,27 млн., припомня Ройтерс.

Научният труд на Джон Джеймс Одюбон - плод на едногодишната му мисия да открие и нарисува всички известни видове птици в Северна Америка, е публикуван на части в периода между 1827 и 1838 г.

Пълното издание на труда, продадено на търга на „Кристис“, е било собственост на американския бизнесмен и естественик Карл Кноблох, починал през 2016 г.

Средства от продажбата на книгата ще бъдат предоставени на семейната фондация „Кноблох“ за проекти за опазване на растения, животни и естествени хабитати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени