Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кристоф Бендер: Притокът на мигранти през Балканите е поносим, но риск от нова криза има

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията с мигрантите на Балканите днес далеч не е така драматична, както преди три години, когато стотици хиляди преминаха от Турция през Гърция към Централна Европа, но неспособността на Евросъюза да се справи с проблема е притеснителна, смята Кристоф Бендер - заместник-председател на Европейската инициатива за стабилност (European Stability Initiative) и сътрудник на виенския Институт за хуманитарни науки (Institut für die Wissenschaften vom Menschen).

„Капацитетът на гръцките острови да приемат нови пришълци е много нисък. Не е нужно да се повтаря напливът от 2015 г. - само няколкостотин души за две-три седмици могат да доведат до пълен колапс на системата. Гърците ще бъдат принудени да превозват все по-бързо все повече хора от островите на материка. Това ще бъде сигнал, че пътят е отворен, и ще привлече нови имигранти на островите“, посочи Бендер в интервю за предаването „Събота 150“.

Възможните последици са нова хуманитарна криза и усещането, че Европа не е в състояние да контролира границите си.

„Политическото отражение от тази констатация ще е много силно на целия континент. В много страни-членки крайната десница ще укрепне още повече“, смята Бендер.

От март тази година все повече имигранти преминават сухопътната граница между Турция и Гърция, но според експерта дипломатически демарши на Брюксел в Анкара не са най-ефективният подход към проблема.

„Турция приютява огромен брой бежанци - между 2,5 и 4 милиона. В сравнение с тези цифри, броят на хората, които тя пропуска, е относително малък. Всъщност, той е съвсем поносим. Проблемът е при нас, защото нямаме ефикасни и бързи процедури. Нуждаем се от система, която ще ни позволи да взимаме решения в рамките на седмици - да пращаме обратно хора в Турция или да ги прехвърляме в ЕС“, каза той.

Неспособността на европейските страни да връщат икономическите имигранти в страните им действа на тези хора като магнит, отбеляза експертът.

„В Италия през 2016-а пристигнаха 38 000 души от Нигерия, а тя прати обратно само 65. Ако успеем да създадем ефикасна система за разглеждане на молби за убежище и ако постигнем споразумение със страните на произход, ще обезкуражим до голяма степен желаещите да емигрират в Европа“, посочи Бендер.

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер иска да отпраща от границите си кандидатите за убежище, регистрирани другаде в Евросъюза. Според Кристоф Бендер практическият риск от подобна мярка за гранични държави като Гърция и България не е голям.

„Ако се вгледате в броя на пристигащите днес на Балканите, ще установите, че те са относително малко. Освен това е много трудно да се изпълни това, което Зеехофер предлага. Германско-австрийската граница е дълга повече от 800 километра. Няма нито желание, нито възможност да се контролира ефективно такъв голям периметър“, посочи той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от