Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Руденко Йорданов: Неофициални данни сочат, че 30% от кръвта за нуждаещи се е купена

Близо 30% от кръвта, която се използва, е закупена от близките на нуждаещите се – тези неофициални данни цитира пред „Хоризонт“ д-р Руденко Йорданов.

„168 хил. единици кръв годишна нужда, от които Червеният кръст от кръводарителски акции осигурява 6000-7000, ВМА осигурява още толкова. Остават близо 150 хил. единици кръв, над които виси една огромна въпросителна – как са дошли в кръвните сакове. Негласната статистика показва, че от тези близо 150 хил. единици около 70-75% са от близки и роднини. Останалите са закупена кръв, търговия. След като това съществува и след кат няма други способи да бъде спряно, защото силовите способи само ще разлаят кучетата, но няма да доведат до решаване на проблема. За мен решението е просто – нека да бъде закупена от лечебните заведения, законът го допуска, на цената, на която този, който е продал кръвта си, получава от „кръвните сутеньори“ – те удвояват цената на кръвта. Цената за една банка средно вече е между 200 и 250 лв., а за по-редките кръвни групи и повече. За мен алтернативата е тази – съществува пазар, той не може да бъде елиминиран, но поне да бъде урегулиран, което е във възможностите на държавата. Тогава поне цената ще бъде социално приемлива и нещата ще са сложени на масата директно“.

През март в Русе се събраха специалисти, за да обсъдят проблема с кръводаряването. Ясно е, че вече не е безвъзмездно, но пазарът му е истински хаос. Специалистите се обединиха около мнението, че без поправки в закона няма да стане. Д-р Руденко Йорданов вече има предложение за решение:

„Например наредбата, в която се урежда стимулирането на кръводарителите, спокойно може да бъде направено уточняване на текстовете ѝ, които да преразпределят тези 20 лв., отпускани за всяка единица кръв /400-420 мл/, така че да се оползотворяват наистина за стимулиране на кръводаряването, а не да се излеят в бюджетите на болниците и да бъдат разпределяни както намери за добре болницата. Сега средствата за един пакет за кръводарител са 8 лв., останалите 12 лв. е разписано, че са за транспорт на кръводарителите до центъра, където ще бъде взета кръвта и за промоция на кръводаряването. Въпросът ми към съответните институции, които пряко се занимават с това – покажете ми фактурите, за да видя, че от тези 20 лв. наистина поне на 1 кръводарител са платени пътните – такива документи няма. Какво пречи от тези 20 лв. разпределението да стане по следния начин – 15 за пакет за кръводарителя, а останалите 5 лв. – за мотивация на екипите за излизане на терен. Един от големите проблеми е, че в българските центрове излизането на терен е по-скоро казуистика, отколкото практика“.

Не трябва болниците да изнудват близките на нуждаещите се от кръв да намерят кръводарители и това да бъде условие, категоричен е той. Според него това е нарушение на основни принципи в здравеопазването.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.