Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова: Обстановката в София след снощната буря е нормална

| обновено на 19.06.18 в 12:19
Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

Обстановката в София след снощната буря вече е нормална, каза днес столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Преди всички“.

Само за час количеството дъжд, паднал над столицата, е било 50 литра на квадратен метър. Бурята причини наводняване на подлези и приземни етажи в частни и обществени сгради и затрудни за кратко движението на градския транспорт.

Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути, посочи Фандъкова. А според Красимир Димитров от Столичната община вече са отводнени всички засегнати от пороя сгради и улици, като все още се работи в подлеза на Лъвов мост. Аварийните екипи са реагирали на сигнали от район „Витоша“ и „Княжево“.

„През цялата нощ екипите на аварийно-спасителното звено, както и на Пожарната продължиха да работят по отстраняване на последствията от пороя“, каза Фандъкова и добави: „За много кратко време паднаха около 50 литра на квадратен метър и това създаде сериозни проблеми по отношение на завирявания както на подлези, така и на улици и булеварди. За радост пороят не създаде проблеми с общинските язовири и реките. Беше чувствително повишено нивото на реките, но към момента нивото им се понижава, общинските язовири се изпускат контролирано, следят се нивата“.

Според нея екипите са реагирали освен на отводняване и почистване на наносите от уличните платна и подлезите, и на много сигнали за наводнени сгради.

Кметът на София съобщи, че хората, чиито жилища са пострадали, могат да се обърнат за помощ към аварийните екипи.

За наводнените метростанции в София Фандъкова каза, че метрото се е движело през цялото време по график и са взети мерки от „Метрополитен“, за да се избегнат инциденти с хора.

„Не е спирано движението на метрото. В няколко станции, през стълбищните клетки, при такова количество вода имаше наводняване на отделни участъци. Тези входове бяха затворени. Към момента всичко е почистено, няма установени щети. Като цяло няма сериозни щети по транспортната инфраструктура в целия град с изключение на пътища и улици в планинските участъци, където съвсем обяснимо все още се работи по отстраняване на наносите“, каза тя.

Кметът увери, че се е реагирало приоритетно и Общината е имала много добра координация със службите на пожарната, на „Пътна полиция“ и на СДВР.

„Ние предприемаме много сериозни действия по превенция, освен почистването на шахти, което е постоянно задължение както на фирмите, така и Софийска вода и Столичния инспекторат, но освен това ежегодно почистваме около 50-100 км годишно речни корита, дерета. Това дава своето отражение, защото всички, които минаваха покрай големите реки в София, колко много бяха покачили нивата си. Ако не бяха почистени техните корита, можеше да станат сериозни наводнения. Аз по график днес имам проверка на почистването на речни корита, така че със сигурност ще коментираме превантивната работа“, каза Фандъкова.

Цялото интервю със столичния кмет Йорданка Фандъкова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!