Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на БАН и директорът на НИМХ ще се срещнат с министъра на образованието по проблемите на НИМХ

Част от служителите на НИМХ излизат на протест срещу ръководството на БАН

К. Хаджииванов: Не си представяйте, че ние сме един чувал с пари

| обновено на 21.06.18 в 08:15
Снимка: БГНЕС

Част от служителите на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН излизат в 9 ч. на протест срещу ръководството на Българската академия на науките, което според тях ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията им.

„За съжаление, до днес тези средства за тази година все още не са осигурени“, заяви в предаването „Преди всички“ преди дни метеорологът Анастасия Стойчева. „Имаме обещания, които се опасяваме, че ще останат само обещания, а този проблем да не се създава следващата и по-следващите години. Както досега, всяка година ние оставаме с недостатъчно финансиране“, добави тя.

Стойчева съобщи, че тя и колегите ѝ ще спрат работа след 9 юли, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Критериите за разпределяне на бюджетната субсидия на БАН не са нови, те са известни и са много прости, каза в „Преди всички“ заместник-председателят на БАН Константин Хаджииванов.

„Първо се определят приоритетните и централизираните разходи – стипендии на докторантите, охраната, оперативната дейност, която за 2018 г. е 2 милиона 385 хиляди и 500, някои други дейности – академици, член-кореспонденти, обезщетения, процедури, авариен, текущ ремонт и т.н. Това са около 15 милиона, а остатъкът се разпределя към институтите въз основа на три компонента, като третият компонент е частично поемане на разходите за ток и вода. В разходите за оперативните дейности включват едно пълно поемане на ток, вода и парно“, обясни той.

„Компонент едно и компонент две се определят въз основа на достигнатите средни работни заплати през миналата година. Това са – компонент едно – 180% от остатъка. Въз основа на тези заплати се гледа колко професори, доценти, специалисти с висше образование работят в даден институт. Изчислява се компонент едно, и след това 20% се разпределят въз основа на получените резултати. Компонент две са именно тези 15 милиона, това са резултати за научната дейност. За оперативна дейност ние даваме средства още в оперативните и централизираните разходи. За НИМХ са били 1 милион 330 хиляди“, добави Хаджииванов.

Служители на НИМХ обаче смятат за несправедлива частта на института от 15-те милиона лева допълнително финансиране, което правителството отпусна на академията тази година.

Според протестиращите основна вина за положението има зам.-председателят на БАН Константин Хаджииванов.

Допълнителни средства от БАН няма как да се отпуснат, защото бюджетът е „разпределен до дупка“ каза той.

„Но не си представяйте, че ние сме един чувал с пари. Ние сме разпределили до стотинка бюджета, нямаме някакви резерви. В сравнение с миналата година те имат само от бюджетната субсидия на БАН едно увеличение с над 1 милион“, каза Хаджииванов.

Той съобщи, че председателят на БАН и директорът на НИМХ ще имат среща днес с министъра на образованието, на която ще се обсъдят възможности за допълнително финансиране за НИМХ.

По-рано служители на НИМХ написаха в декларация:

„Системното недофинансиране на БАН в последните години доведе изпълнението на дейностите на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на Република България до критична точка. По тази причина работещите в НИМХ протестираха, заедно с колегите си от БАН. В резултат на протестите и срещите на ръководството на БАН, Правителството отпусна допълнително 15 млн. лв. Заедно с увеличението на бюджета на БАН това представлява 25% повече средства за 2018 г. спрямо 2017 г. Ако ОС на БАН приеме предложената от УС на БАН бюджетна субсидия на НИМХ-БАН за 2018 г. в размер на 8 791 143 лв., увеличението ще е под 12% спрямо 2017 г. Това е така, поради начина на отчитане на резултатите от научно-приложната дейност на НИМХ, която е съществена при вземането на редица важни за обществото и държавата решения. Тази бюджетна субсидия е под критичния минимум за нормалното функциониране на дейностите в НРМХ, защото ще доведе до масово напускане на специалисти“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!