Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът внася в петък законопроекта си за личната помощ за хората с увреждания

Родители на деца с увреждания и подкрепящите ги проведоха мълчаливо присъствие пред НДК

| обновено на 27.06.18 в 16:58
Омбудсманът Мая Манолова (вдясно) и Диана Ковачева на публично обсъждане на проектозакона за личната помощ.
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в петък в парламента своя законопроект за личната помощ за хората с увреждания. На днешното обществено обсъждане на изготвения от Манолова проектозакон за личната помощ, тя обясни, че за финансовото му осигуряване ще са необходими допълнително още 105 млн. лв.

Така по два часа асистентска помощ ще могат да получава 77 хил. хора с увреждания, каза общественият защитник.

„Този проект за закон няма да реши всички проблеми на хората с увреждания. Това обаче не означава, че ние просто не трябва да се занимаваме с него и така, както са минали 10, 15, 20 години, да не прекараме следващите в тюхкане по темата колко е трудно да се направи реформата в този сектор и колко пари са нужни“, каза Мая Манолова.

Тя призова всички институции, неправителствени организации и протестиращи майки да дадат своите предложения за корекции в законопроекта до внасянето му в Народното събрание. 

От своя страна, протестиращите майки заявиха, че ще устояват приемането на законопроекта докрай, защото според тях той е най-важната част от реформата в сектора. И обявиха, че ще придружат омбудсмана при внасянето на закона в Народното събрание. Те призовават поддръжниците си да ги подкрепят с присъствието си в петък в 12.00 часа.

"Въпреки отказа на социалното министерство и на платените от държавата организации, омбудсманът и ние ще внесем закона в Народното Събрание. Елате всички заедно да заявим, че ние сме общество, че можем да се борим със статуквото", пишат те в социални мрежи.

Проектозаконът за личната помощ на омбудсмана бе разгледан на заседание на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания миналата седмица, където не получи подкрепа. Два дни по-късно Манолова обяви, че ще подаде оставка в замяна на това законопроектът да бъде приет в спешен порядък от Народното събрание.

Майки на деца с увреждания от палатковите лагери в страната са поискали проектозаконът за личната помощ да бъде внесен в НС, за да е на разположение на депутатите, ако искат да го припознаят, обсъдят и приемат, аргументира се Манолова. Според нея в публичното пространство не са прозвучали сериозни аргументи срещу документа, а проблемът на майките стои над всичко и не може да бъде употребяван за ничии цели.

"Няма човек в България, който да не се е трогнал от проблема на тези смели жени и защото изборът да гледаш дете с тежки увреждания, вместо да го дадеш в институция, е труден", заявява омбудсманът, цитирана от пресцентъра ѝ.

Част от майките на деца с увреждания също присъстваха на общественото обсъждане. 

В интервю за предаването "Преди всички" Христина Николаева, майка на дете с увреждания, обясни: "По-голямата част от обществото чак сега разбира за проблемите на майките с увреждания". 

„Досега хората с увреждания и децата рядко излизаха от домовете си и от центровете, а вече сме навън, не можем повече“, добави тя и уточни, че заради лошото време днес инициативата им ще премине без присъствието на децата. Те ще раздават брошури на български и на английски, в които е съпоставена социалната политика за хората с увреждания в България и тези в други европейски държави.

Вчерашната среща със социалния министър тя определи като неползотворна: „Не стигнахме до някакво споразумение. Ние си държим на нашите искания. За мен е странно защо не могат да ги изпълнят. Ние искаме отделен закон поради ред причини, а те искат да го разкъсат и да го вкарат в другите два закона, които се разработват в момента, но не е ясно кога ще бъдат готови и кога ще бъдат приети“.

Според Николаева, която участва в работните групи по изготвянето на законопроекта, срокът за завършването му до края на юли не е реалистичен: „Ако ще се приеме само и само за да се изпълнят някакви срокове, то тогава това ще е един недобре оформен закон“.

Същевременно родители на деца с увреждания излязоха на мълчаливо присъствие пред Националния дворец на културата.

Облечени с черните си протестни тениски с надпис "Системата ни убива", те раздават информационни материали с исканията си на български и английски език.

По същото време в НДК се провежда международна конференция на високо равнище, посветена на Европейския стълб за социални права.

„Няма воля от страна на институциите, отговорни за цялостната реформа, която трябва задължително да се направи в сферата на хората с увреждания, защото се нарушават интереси на много хора. Системата ни убива и това е реалност. Не е само логото на протеста. То е резултат от реалността, че все още в 21-ви век деца с увреждания умират от глад, жажда и студ до телата на умрелите си родители“, казаха майки на деца с увреждания, които организираха мълчаливото присъствие пред НДК. 

Интервюто с Христина Николаева и репортажите на Мария Костова и Андрей Борисов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна