Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документални филми, които разказват за бита на българите, получиха директорите на всички столични училища

4 документални филма, които разказват за бита и душевността на българите в период от 100 години, получиха днес директорите на всички столични училища. Филмите могат да им послужат като учебно помагало в часовете по история.

Режисьор и на четирите филма, които са с продължителност по 50 минути всеки, е бившият ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.

В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Халачев разказа:

"Чрез тези филми се опитваме да обясним на всеки, който иска да ги гледа, защо и как българите са живели по това време, какво са мислели, какво са обичали, към какво са се стремяли, какъв е бил битът им, как са се опитвали да преминат от изостаналата българска държава към развитите европейски държави и са го правили доста успешно. Всичко това е поставено на основата на отношението към заобикалящата ни среда, защото ние не можем да говорим в историята само с велики дати и с велики събития. Има и обикновени неща, които оказват огромно влияние върху развитието на историята. Това са обикновените, дребни неща, които по някакъв начин нашата история и нашата литература е пропускала в годините – описанието на бита. Не е излишно още в по-ранна възраст шести-седми клас да захраним децата с такъв тип информация, която ще им даде повод да мислят, защото иначе те се обръщат към интернет и започват да копират от източници, които нито са проверени, нито са изяснени, нито са редактирани, нито се знае кой ги е писал и защо ги е писал. Те научават нещо и изведнъж се оказва, че са с доста изкривени представи. Децата трябва да се научат да разсъждават".

Цялото интервю с проф. Любомир Халачев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!