Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо влошаване на икономическото и бизнес доверието в еврозоната през юни към 10-месечно дъно

През юни икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбеляза поредно известно влошаване в рамките на настоящата година, но като цяло остава без съществено изменение за трети пореден месец въпреки растящото търговско напрежение между ЕС и САЩ и въвеждането на високи мита от двете страни на Океана, показва последно проучване на Европейската комисия. Това е пореден знак, че икономическият растеж в еврозоната е малко вероятно да отбележи солиден подем през второто тримесечие след слабото начало на 2018 година, но и сигнал, че второто полугодие може да се окаже по-успешно.

Според последно проучване на ЕК индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през юни от 112,5 пункта през май до 10-месечно дъно от 112,3 пункта през юни (най-ниско ниво от август 2017 година), но при очаквания на финансовите пазари за по-солиден спад към 112,0 пункта.

Европейската комисия отчита силно подобрение на бизнес доверието в две от петте водещи икономики от региона – в Италия (повишение на индекса с 1,2 пункта), следвана от Франция (повишение с 1,0 пункт). В Германия обаче съответният индекс се понижава с 0,8 пункта, а в Холандия – с цели 1,8 пункта при негова стабилизация в Испания.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, също се понижи слабо с 0,05 пункта до 1,39 пункта и остава под неговия връх от декември 2017 година от 1,60 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам).

Последното проучване на Европейската комисия регистрира стабилизация на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор, на ниво от 6,9 пункта, както и стабилизация на бизнес доверието в сферата на услугите на ниво от 14,4 пункта. Съответният индекс при търговията на дребно пък се подобри слабо през юни до 0,8 пункта от 0,7 пункта месец по-рано, като единствено индексът в строителната сфера се понижи до 5,6 пункта от 7,1 пункта през май.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната пък се понижи през юни до -0,5 пункта от 0,2 пункта през предходния месец, отразявайки по-негативните оценки за общата икономическа ситуация в бъдеще и за състоянието на безработицата в региона, както и влошаващите се очаквания за спестовността на потребителите.

Относително стабилното бизнес доверие на фона на растящото търговско напрежение представлява добра новина за ЕЦБ, която изрази опасения, че заплахата от по-голям протекционизъм може да направи бизнеса по-предпазлив както по отношение на неговите планове за инвестиции, така и при наемането на персонал.

През миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи високи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико. Европейският съюз реагира, въвеждайки свои собствени митнически тарифи за вноса на американски стоки за 2,8 млрд. евро. Това пък беше последвано от заплаха от страна на Тръмп за по-високи мита от 20% за вноса на европейски автомобили.

Днешният доклад на Европейската комисия също така предполага, че периодът на забавяне на икономическия растеж е може би към своя край, имайки предвид и по-доброто от очакваното бизнес проучване на агенция Markit от миналата седмица, което отчете първо повишаване на съответните PMI индекси, оценяващи стопанската активност в Германия, Франция и в цялата еврозона през юни, след четири поредни месеца на спад.

По-рано този месец икономистите на ЕЦБ намалиха прогнозата си за икономическия растеж в региона през настоящата година в отговор на слабото първото тримесечие, но въпреки това централните банкери заявиха, че очакват да приключат програма за покупка на еврооблигации, известна като "количествено улеснение", в края на декември. Това се основава на тяхното мнение, че икономическият растеж в еврозоната ще продължи да бъде "солиден и широкообхватен".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна