Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в община Етрополе, част от град Роман е наводнена

| обновено на 29.06.18 в 18:00
2
Смолянско, свлачище
Снимка: Радостина Чернокова, БНР

Бедствено положение е обявено в община Етрополе. Пътят до село Джурово е непроходим. В две села – Калугерово и Видраре – има евакуирани хора. Усложнена е обстановката и в района на Рибарица и Гложене. Язовирът над Етрополе е под наблюдение. Пред БНР директорът на пожарната главен комисар Николай Николов опроверга появилата се информация за скъсана язовирна стена, която обезпокои местните хора. 

Част от град Роман е наводнена, след като само за няколко часа тази сутрин река Малък Искър повиши нивото си с метър и половина. Залети са дворове, приземни етажи и няколко улици. В общината е обявено частично бедствено положение. След обилните дъждове нивото на река Малък Искър в Роман достигна 5 метра. След няколко часа тази сутрин то се е повишило с метър и половина. Наводнени са дворове и приземни етажи в така наречения "Карашки квартал", в който има стотина къщи и няколко жилищни блока, там токът е спрян. Наводнени площи има и по поречието на река Малък Искър в селата Средни ръд и Караш. Там нивото на реката бавно спада. Съвместно с "Гражданската защита" е организирано отводняване, съобщи кметът на Роман Валери Ролански. 

Нормализира се обстановката в района на Катуница и Садово, където хиляди декари земеделски площи бяха залети заради скъсана дига на река Чая. През целия ден аварийни екипи работиха по укрепването на дигата. Постепенно пада и нивото на реката. "Много земеделски производители са понесли сериозни щети", каза кметът на Община Садово Димитър Здравков и призова държавата да намери възможност да им окаже помощ. Скъсана дига на река Чая в района на Катуница наводни земеделски площи и общински път. Вече се работи по укрепването на дигата. Реката постепенно се оттегля в коритото си. Екипи на Напоителни системи и външна фирма с техника са на мястото и работят по единия от компрометираните участъци.

Заради свлачището от вчерашния ден на пътя към асеновградските села Лясково, Добралък и Яврово има частично бедствено положение за село Лясково и за Асенова крепост. Пострадалият участък от пътя е сигнализиран, движението се осъществява в едно платно, забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили, а призивът към шофьорите е да са внимателни. Нивото на река Чая на територията на община Асеновград е спаднало и няма регистрирани нарушения на речното корито, каза зам.-кметът Петър Бояджиев, който определи обстановката като спокойна.

Продължава възстановяването на щетите от наводнението в община Чепеларе, която от вчера е в бедствено положение заради излизането на река Чая от коритото. В края на работния ден то беше отменено.

"Критичните точки по река Чая са овладени. Отворен вече е пътят към село Забърдо. Утре работата по старото свлачище ще продължи. Там трябва да се поставят мрежи и временно може да бъде отварян и затварян пътят за Чудните мостове и село Забърдо", каза кметът на общината Славка Чакърова.

По-рано днес беше отменено бедственото положение в община Смолян. Фирми, доброволци и военни участват в работата по възстановяване щетите от наводнението.

Две възрастни жени от селата Лъга и Лопян, община Етрополе, са били евакуирани заради наводнение. Продължава непрекъснатото наблюдение на нивата на язовирите и реките на територията на София.

Очаква се да бъде отменено частичното бедствено положение в Ивайловград. Днес комисия ще описва нанесените материални щети след обилните валежи.

Оранжев код за интензивни валежи и на места гръмотевични бури е обявен София, София - област, Монтана, Враца, Ловеч и Пазарджик. По-ниска степен е обявена за Югозападна и Североизточна България, където кодът е жълт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия