Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов каптаж може да реши проблемите с водоснабдяването на Владо Тричков

Жители на село Владо Тричков, община Своге, сигнализираха "Хоризонт за вас" за проблеми с питейната вода. Капацитетът на местния водоизточник не стига за всички и хората са на режим. Тези които имат кладенци в дворовете си, се справят, но другите чакат по близо ден. Каптажът, който снабдява селото с вода, е изграждан през 60-те години на миналия век, когато жителите са били едва около 200 души. Сега са в пъти повече, а нови водоизточници няма, обясни кметът Иван Николов.
"Това село, откакто е заформено като селище, има проблем с водата. Ние нямаме сериозни водоизточници тук. Това са планински дерета, които през онези години целогодишно течаха и имаше вода. Суша не се е усещала, защото беше друга природата". 
Всички околни села също страдат за вода. Има няколко възможности за решаване на проблема, но трябват огромни инвестиции. Средства могат да се привлекат от европейските програми, но има критерии за брой жители. За Владо Тричков това е огромен проблем, защото в селото постоянно живеят близо 4000 души, а заедно със собствениците на вили през лятото минават 5000, но регистрираните са едва около 1300 души.  Кметът многократно е призовавал жителите да се регистрират, но засега без резултат. Междувременно проучва възможност за разширяване на каптажа в съседно село. 
"В село Сълзица старият каптаж има доста вода. Настоявам, боря се, ако не тази година – догодина, да започнем едно ново прекаптиране и с голям нов резервоар да захраним Голяма Лъка, ниската част на Клисура и Ромча". 
Осъществяването на тази идея ще реши проблема с безводието в 90 на сто от селото, твърди кметът. Местните обаче имат и други проблеми. От всичките над 300 улици в населеното място асфалтираните се броят на пръсти, основни ремонти не са правени с години, а всеки по-силен дъжд отнася настилките. Местните си спомнят, че за последно нов асфалт точно преди идването на демокрацията.
Според кмета Иван Николов само за последните 2 години във Владо Тричков са инвестирани над 200 000 лева. Предстоят ремонти на няколко централни улици, но строителните работи се бавят заради обжалвания на тръжните процедури.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.