Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади български учени представиха проекти пред Научноизследователския съвместен център на ЕК в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Млади български учени представиха свои проекти и пред Научноизследователския съвместен център на Европейската комисия в Италия. Това е третото по-големина място по брой работещи от Европейската комисия след Брюксел и Люксембург, а също и единственото място в Комисията, където се прави наука, за да подкрепи прилагането на европейските политики:

„Работим на границата на науката и правенето на политика“, каза Чарлина Вичева – заместник генерален директор на Центъра. Тя изтъкна, че научният институт е независим от външни интереси, включително тези на страните-членки, и дава обективни факти, на които всички вярват и на които могат да се базират в преговорите.

Първоначално Научният център е бил ядрен, но постепенно делът на ядрените науки е спаднал до 25% а шест дирекции събират всички теми в науката

Силвия Димова работи в Европейската лаборатория за оценка на строителни конструкции. Твърди, че центърът разполага с най-голямата реакционна стена в Европа и с нея се изпитват строителни конструкции в естествен размер. Изследванията служат за валидиране на правилата и нормите в строителството.

Владислав Славов от Техническия университет коментира, че младите учени могат да бъдат стимулирани финансово, но не само:

"Joint Research centre на Европейската комисия е една платформа, една организация, която може да даде тласък на тези млади хора да започнат да се развиват. Тук има доста българи. Да не мислите, че са дошли от Европейската комисия и са казали: „Ела тука да работиш при нас“? Не! Те са го постигнали сами".

Репортажа на Александра Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!