Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на малките бензиностанции блокираха движението към ГКПП "Капитан Андреево"

КНСБ разпространи позиция в подкрепа на подготвяния законопроект за горивата

| обновено на 04.07.18 в 13:58
Снимка: БГНЕС

На Капитан Андреево блокадата е вдигната, тя обаче спря движението до преди час. Близо 120 представители на малки бензиностанции изразиха протеста си срещу така наречения "законопроект за икономическо регулиране на дейности, свързани с нефт и нефтени продукти" или известният като законопроект на Емил Димитров-Ревизиро. 

Представителите на малките фирми протестираха и днес. Те искат ведомствените бензиностанции и транспортирането на гориво до пет хиляди лева да излязат извън обхвата на закона, да отпаднат изискванията за три милиона лева капитал за търговците на едро и складодържателите, обезпеченията на бензиностанциите да бъдат намалени от 20 хиляди на пет хиляди лева и законопроектът да бъде подложен на широко обществено обсъждане или изобщо да бъде оттеглен. Малките бензиностанции декларираха, че са обречени на фалит, ако този законопроект се гласува. В Народното събрание те обявиха, че са готови на различни протести. 

Представителите на малките фирми искат ведомствените бензиностанции и транспортирането на гориво до 5 хиляди лева да излязат извън обхвата на закона, да отпаднат изискванията за 3 милиона лева капитал за търговците на едро и складодържателите, обезпеченията на бензиностанциите да бъдат намалени от 20 хиляди на 5 хиляди лева и законопроектът да бъде подложен на широко обществено обсъждане или изобщо да бъде оттеглен.

Днес обаче няма да бъде блокиран повече граничният пункт "Капитан Андреево". Сега тапата е вдигната. Движението се осъществява и в двете посоки. То е натоварено за всички, които пътуват, има струпване на много различни превозни средства.

Същевременно КНСБ разпространи позиция в подкрепа на подготвяния законопроект за горивата, който трябва да регулира търговията в сектора. От синдиката смятат, че при неговото гласуване трябва да бъдат отчетени интересите на всички страни – на малкия и средния бизнес, на индустрията и на българските данъкоплатци.

Секторът е един от тези, в които сивата икономика има най-висок дял, посочват още от КНСБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени