Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Филип Куманов представя книгата си "Мигове под Южния кръст"

Снимка: Интернет
"Мигове под Южния кръст" е заглавието на книгата на проф.Филип Куманов, в която са представени някои от най-екзотичните страни в света.

В интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" авторът проф.Филип Куманов обясни:

"Разказите в книгата са за Аржентина, Парагвай, Уругвай, Бразилия и Индонезия. Буенос Айрес е може би най-европейският град в Латинска Америка. Това е така, защото хората са имали носталгия по прародината и са използвали влиянието на френската, немската и италианската архитектура, докато Рио де Жанейро е доста специфичен град със специфични особености. Много изненадан бях и от град Манауш, самотен град сред джунглата, на брега на Рио Негро, който показва изненадващо много богата култура. Имат много интересна опера, открита в края на деветнадесети век, голяма архитектура. Ние попаднахме по време на една от репетициите и диригентът беше много изнервен, но като разбра от колко далече идваме, ни позволи да останем и да разгледаме".

Проф. Куманов разказа къде се е сблъскал с най-голямата бедност:

"В Парагвай се сблъсках с голяма бедност, даже в книгата съм дал израз на някои впечатления в джунглата от местното население индианци, както и от градското население. Големи са контрастите. Интересното е, че тази мизерия изглежда подхранва и престъпността, защото специално в Рио де Жанейро постоянно ни напомняха да внимаваме. Даже имах забрана да не снимам, но аз не я послушах. Бедността там е неизбежна, вероятно има и корупция, която разяжда обществото, специално за Парагвай научих някои данни, които съм споделил в книгата".

Цялото интервю с проф.Филип Куманов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна