Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С четене футболистите стават още по-добри футболисти

Две от книгите на Ивете Жултовска-Дарска
Навлизаме в последната седмица на Световното първенство по футбол, което се провежда в Русия. В тези дни не само навсякъде хората се вълнуват от играта на най-добрите национални отбори, но да не забравяме, че и по-малките момчета – бъдещите участници в Мондиал, се запалват по футбола и преживяват все по-емоционално красотата и драматизма.

Моментът е особено подходящ да обърнем внимание на книги, които полската писателка Ивете Жултовска-Дарска е написала за съвременни футболни икони, но е написала книги за тях специално за деца – „Меси. Малкото момче, което стана голям футболист“ и „Роналдо - момчето, което знаеше какво иска“.

Самата Ивете Жултовска-Дарска е любител на футбола и фотографията. В продължение на 7 години ръководи ТВ канал. Има 10-годишен син и именно неговата страст към футбола е причината да напише серия от книги за деца за техните футболни идоли.

Страстта на момчетата към футбола може да ги превърне в запалени читатели – подчертава Валентина Стоева -  председател на фондация „Детски книги“, гост в сутрешното ни „Радиокафе“. И двете книги са написани увлекателно, подходящи са и за по-големи. От тях може да се научи кариерата на двете световни звезди  до 2010 г., когато са написани книгите. И освен биографичните данни, авторката е включила и информация от географията, историята, от изкуството. Разказва за средата, в която се формират характерите им, семейството, както и ролята на силната им мотивация да правят това, което обичат – да играят футбол…

Ако искаш да постигнеш нещо значимо – можеш, това зависи само от теб, трябва да си упорит и да не се отказваш, въпреки трудностите – това е едно от най-важните послания и в двете книги.

Четенето на книги помага на футболистите да станат много добри футболисти…

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова с Валентина Стоева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени