Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на ThyssenKrupp след оставка на изпълнителния директор на германската компания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на ThyssenKrupp AG поскъпват с над 2% по време на търговията в петък като реакция на информация от късно снощи за оставка на досегашния изпълнителен директор на компанията Хайнрих Хайзингер. Новината за неговата оставка провокира надежди сред инвеститорите за промяна в посоката на германския металургичен гигант.

Трябва да се има предвид, че Хайнрих Хайзингер, който стана главен изпълнителен директор през 2011-а година и положи големи усилия за преструктуриране на изпадналата в затруднение индустриална компания, беше подложен на натиск от редица акционери, които го обвиниха, че не е успял да постигне по-добри финансови резултати.

Надзорният съвет на ThyssenKrupp ще се срещне в петък, за да вземе решение относно оставката на г-н Хайзингер, като все още не е ясно кой ще бъде негов заместник.

След новината за подадената от него оставка, акциите на германския металургичен гигант поскъпнаха с 2,42% около и над 22,00 евро за една акция.

Според анализатори тази новина ще предизвика спекулации, че ThyssenKrupp може да обмисли отделянето в самостоятелни дружества на "бижута в короната на компанията" като асансьорния бизнес. Оставката на Хайнрих Хайзингер може да бъде изтълкувана като знак, че германският индустриален гигант може да обмисли по-агресивни мерки за преструктуриране.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!