Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачище е най-вероятната причина за тежкия железопътен инцидент в европейската част на Турция

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Турция по повод влаковата катастрофа

| обновено на 09.07.18 в 12:44
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Турция Реджеп Ердоган по повод влаковата катастрофа в провинция Текирдаг.

Свлачище е най-вероятната причина за тежкия железопътен инцидент в европейската част на Турция. При дерайлирането на пътническия влак край Чорлу загинаха 24 души, над 300 са ранените, 124 остават в болница за лечение.

Във влака са пътували 362 пътници и шестима служители. По-рано Анадолската агенция съобщи, че пет вагона са излезли от релсите. Според Си Ен Ен Тюрк се е срутил железопътен мост.

Според министъра на транспорта Ахмет Арслан заради поройните дъждове и свляклата се почва под релсите се е образувала празнина, което е предизвикало катастрофата. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че внимателно се проверяват всички обстоятелства.

На помощ са се притекли над 100 линейки. Валията на Текирдаг Мехмед Джейлян заяви, че заради пресечения терен е невъзможно влизането на част от техниката и ще бъдат изпратени верижни машини. Помощ е била осигурена и по въздух чрез медицински хеликоптери. Община Чорлу обяви, че спешно е необходимо да се дарява кръв.

СнимкаПътническият влак е пътувал по вътрешна линия от гара Узункьопрю край Одрин към гара Халкалъ в Истанбул. По информация на българското генерално консулство в Одрин, както и на това в Истанбул, няма загинали или ранени български граждани при влаковата катастрофа в провинция Текирдаг.

Наши сънародници не са се обръщали към генералното консулство в Одрин с молба за съдействие в резултат на катастрофата, съобщават от Министерството на външните работи.

Разкрит е дежурен телефон на генералното консулство на България в Одрин: + 90 533 7396140.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център":
+359 2 948 24 04 и +359 2 971 38 56, както и на имейл: crisis@mfa.bg.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени