Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За едни все нестигащи пет милиарда

Снимка: архив

Според последни данни по коефициент на обща смъртност сме втори в света. За този впечатляващ резултат оредяващият български данъкоплатец дава над 5 млрд лв. годишно. От влизането в Евросъюза парите в бюджета са се увеличили над два пъти. Същевременно здравноосигурените доплащат, най-общо, половината от лечението си. Според Световната здравна организация повече от 15 процента е недопустимо.

У нас съотношението лекар-сестра е едно към едно. В развитите страни – едно към три. Още една предпоставка за качество на здравната услуга. Половината от работещите в здравеопазването са на или в предпенсионна възраст. Младите учат, за да работят в чужбина. Защото тук не им дават. Да. Тук окопаните и на много места измислени професори, доценти и носители на почти анекдотични като съдържание на проучванията научни титли, не им позволяват да се развиват. И да получават достойно.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.