Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на жилищата в ЕС с 4,7% в началото на 2018 година, ценови ръст от 7,1% в България

Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата в Европейския съюз (и в частност в еврозоната) нараснаха през първото тримесечие на 2018 година с най-солидно темпо от единадесет години насам, като в същото време техният растеж в България продължава да надвишава съществено средноевропейския, но е по-слаб, отколкото в края на предходната година, показват данни на Евростат.

Подобно ценово развитие би трябвало да подкрепи икономическия растеж през следващите месеци, тъй като притежателите на жилища ще се почувстват по-богати и по-склонни да харчат повече.

Според европейската статистика цените на жилищата в еврозоната са нараснали през трите месеца до края на март 2018-а година с 4,5% спрямо година по-рано и след повишение с 4,3% през последното тримесечие на миналата година. Това представлява тяхно най-солидно повишение от първото тримесечие на 2007-а година насам – повече от година преди глобалната финансова криза, чийто официален старт беше даден с фалита на американската банка Lehman Brothers през есента на 2008 година.

В рамките на целия Европейски съюз растежът на жилищните цени се ускори до 4,7% от 4,5% в края на 2017-а година, отбелязвайки най-здраво повишение от края на 2007-а година.

На тримесечна база темпото на растеж на жилищните цени в еврозоната в началото на 2018-а година се забави до 0,6% от 0,8% в края на миналата година, но се ускори в рамките на целия ЕС до 0,7% от 0,6 на сто.

Данните на Евростат за България отчитат нарастване на жилищните цени през първото тримесечие с 0,9% на тримесечна и със 7,1% на годишна база, но след повишения в края на 2017-а съответно с 1,6% и с 8,2 на сто. Трябва да се има предвид, че за последно жилищните цени в нашата страна се понижиха на тримесечна база преди повече от две години – през третото тримесечие на 2015-а, когато те се свиха с 0,5 на сто.

Забавянето на растежа на цените на българските жилища на годишна база отрежда на нашата страна 11-та позиция сред всички страни-членки на ЕС, отстъпвайки шестата позиция, която беше факт през последното тримесечие на миналата година.

Най-солиден ръст на цените на жилищата в началото на 2018-а година беше отчете в Латвия (скок със 13,7%), следвана от Словения (със 13,4%), Ирландия (с 12,3%) и Португалия (с 12,2%). В същото време спад при цените на жилища на годишна база е отчетен единствено в Швеция (с 0,4%), Италия (с 0,4%) и Финландия (с 0,1%).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени