Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е Колинда Грабар-Китарович – президентът с футболна фланелка

4
Грабар-Китарович заедно с президента на ФИФА Инфантино и премиера на Русия Медведев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една атрактивна дама наруши протокола във ВИП ложата по време на четвъртфинала на Световното първенство Русия – Хърватия в Сочи.

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович беше облечена със сако и панталон, но с фланелка на националния отбор, и беше в компанията на руския премиер Дмитрий Медведев и шефа на ФИФА Джани Инфантино.

След победата на „ватрените“ с дузпи Грабар-Китарович нахлу в съблекалнята и поздрави селекционера Златко Далич и футболистите, които не пропуснаха да си направят снимки с нея.

Президентът изгледа и победата на своите сънародници над Дания, също с наказателни удари, но тогава беше сред феновете на стадиона в Нижни Новгород.

„Исках да покажа, че съм запалянко като всички останали и съм готова да подкрепям отбора сред обикновените зрители. Предпочитам да го правя с фланелка на тима, а не във ВИП-а, където трябва да спазвам дрескод“, призна Колинда в социалните мрежи.

Коя е Грабар-Китарович? Тя е родена на 29 април 1968 година в село Лубарска, близо до Риека. От малка минавала за мъжко момиче, което се увлича заедно с момчетата по лова и футбола.

На 17 години печели стипендия и заминава за Съединените щати, за да учи английски език. След завръщането си записва университета в Загреб и става магистър по международни отношения и бакалавър по английски и испански език и литература.

Колинда започва политическата си кариера през 1992 година в партия Хърватска демократична общност. По онова време е още в университета, където се запознава и с бъдещия си съпруг, с когото имат син и дъщеря. На 24 години ефектната блондинка е назначена за съветник по международното сътрудничество в Министерството на науката и технологиите, а след това става съветник в Министерството на външните работи. През ноември 2003 година влиза в парламента, но само месец по-късно става министър по въпросите на европейската интеграция. През 2008-а Грабар-Китарович става посланик на Хърватия в Съединените щати. А през 2011 г. заема длъжността заместник генерален секретар на НАТО по въпросите на евроатлантическата дипломация и въпросите на безопасността.

На президентските избори в края на 2014 г. тя се явява като кандидат от Хърватска демократична общност и стига до балотаж срещу действащия президент Иво Йосипович. На 11 януари 2015-а Колинда печели във втория кръг с 50,42 процента от гласовете, за да стане първата жена президент в историята на страната.

Грабар-Китарович е известна със спортните си пристрастия. Освен футболните национали тя подкрепяше и хандбалистите на Хърватия на Европейското първенство през 2016-а в Полша, както и отбора по водна топка. Политическите ѝ опоненти я критикуват, че не отговаря на положението ѝ на президент да нахлува след мач в съблекалня с полуголи мъже и определят нейното поведение като популистко.

Колинда със сигурност ще подкрепя Хърватия в сряда на полуфинала срещу Англия в Москва. Единственият въпрос е дали ще го направи сред навиячите, или отново ще я видим в официалната ложа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна