Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е постигането на съгласие за свободна зона за търговия между САЩ и Великобритания

Министрите на Тереза Мей са разединени за Брекзит
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Визитата на американския президент Доналд Тръмп засенчи двете ключови оставки на министри от кабинета на Тереза Мей. След като в края на миналата седмица министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис напусна поста си, в понеделник същото направи и външният министър Борис Джонсън. Така постовете бяха заети от Доменик Рааб и Джеръми Хънт, но това не намали напрежението между противниците на "твърдия" и "мекия" Брекзит.

Сред най-обсъжданите теми са създаването на свободна зона за търговия на стоки, но не и на услуги. По този начин Лондон се опитва да ограничи свободното движение на хора, но и да не поставя граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Дългоочакваните предложения от Великобритания засега срещат сдържана реакция от Европа, но предизвикват полюсни мнения в британското общество. Критики се чуха и от Доналд Тръмп, който обвини Мей, че е пропуснала "невероятна възможност", но все пак след срещата им стана ясно, че Вашингтон и Лондон могат да сключат търговско споразумение, след като Брекзит вече е факт.

„Това е първата стъпка към нещо, което накрая може да се превърне в споразумение. Също така това е и първият път, когато Тереза Мей се опитва да сближи позициите на двата враждуващи лагера във Великобритания - тези, които искат "твърд" и тези, които искат "мек" Брекзит. Тя се опитва да бъде някъде по средата. Това казва Даниел Грос, който ръководи Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел.

Макар и сдържано, той приветства идеята за свободна зона за търговия на стоки, записана в Бялата книга за Брекзит, но признава, че тя трудно би се отделила от търговията със услуги. Мат Бивингтън от организацията "Обединеното кралство в променяща се Европа" допълва:

„Това, което се опитват да постигнат с предложението за свободната зона за търговия на продукти, е да решат въпроса с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Великобритания се опитва да балансира между две почти изключващи се неща - да няма "твърда" граница с Ирландия, но и да има напълно независима търговска политика. Тук обаче възниква въпросът с налагането на мита и на доверието между институциите, когато говорим за страна извън Европейския съюз. Аз не вярвам Европейският съюз да приеме подобно предложение.“

За разлика от него Даниел Грос е оптимист именно за постигането на съгласие за свободна зона за търговия на стоки:

„Мисля, че това е в наш интерес, защото всъщност нашите правила ще се простират и в Обединеното кралство. Естествено е, че ние ще спечелим позитиви от подобна ситуация.“

Грос обясни как това ще повлияе върху търговските отношения между Великобритания и Европейския съюз:

„Мисля, че търговията ще бъде съвсем малко засегната - особено при стоките. По отношение на услугите също не очаквам кой знае колко големи последици, защото по-голямата част от британските компании имат подразделения в континенталната част на Европа, което означава - в Европейския съюз. Така лесно те могат да преразпределят натовареността си и да останат на европейския пазар.  Единственото изключение може би ще се случи с финансовите услуги. Въпреки че при финансовите институции ще има по-сериозни трудности, те ще се справят сравнително бързо с тях, убеден е Даниел Грос.

И дали визитата на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания ще даде допълнителен нюанс на преговорите между Лондон и Брюксел. След като в интервю за таблоида "Сън" Тръмп заяви, че предложенията си за Брекзит Тереза Мей е убила всякакви надежди за споразумение с Вашингтон след излизането на Великобритания от Европейския съюз, на съвместната пресконференция - посланието беше съвсем различно.

„Да, Тръмп има интерес да направи това изказване, но кой всъщност му вярва? И какво като някой има споразумение с Доналд Тръмп. Вижте Мексико и Канада. Те имат търговско споразумение със Съединените щати, но той наложи мита върху вноса на алуминий и стомана и за тях. Аз мисля, че Великобритания ще стигне до обратния извод - в свят, доминиран от Доналд Тръмп, е много по-добре да остане заедно с Европейския съюз“, обобщава Даниел Грос от Центъра за изследване на европейските политики.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени