Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално започна процесът за подготовка на присъединителните преговори между Македония и ЕС

| обновено на 17.07.18 в 14:50
Йоханес Хан и Зоран Заев по време на пресконференция в правителствената сграда в Скопие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Скопие официално започна процесът за подготовка на присъединителните преговори между Македония и Европейския съюз. Това стана ясно след изнесено правителствено заседание, в което участие взе еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Той заяви, че вратите на Съюза са широко отворени и от Македония зависи дали ще влезе през тях.

За главен преговарящ от страна на западната ни съседка беше назначен вицепремиерът Буяр Османи. По план преговорите за присъединяване на Македония в ЕС трябва да започнат през юни догодина. До тогава обект на реформи ще бъдат съдебната система, службите за сигурност и публичната администрация.

Пред журналисти еврокомисарят коментира, че влизането на страната в Европейския съюз ще зависи от темповете, с които тя ще води разговорите. Той оцени положително извършените през последната година от правителството реформи и акцентира върху договорите за добросъседство с България и Гърция.

Същевременно премиерът Зоран Заев обяви, че утре трябва да започнат преговори между политическите сили, с участието и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, за организирането на референдум относно споразумението с Гърция за името Северна Македония.

Заев допълни, че днешният ден е исторически за Македония:

"Трябва да знае Руската федерация, че за Република Македония няма друга алтернатива, освен пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО. Започваме скрининг процес, формираме групи за преговори. От 2003 година го очакваме".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна