Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова надежда за сградата на читалището в Шипка

Снимка: wikimapia


Красивата читалищна сграда в град Шипка съществува от 1861 година, но се руши. Наскоро беше проведена дискусия за нейното минало, настояще и бъдеще. В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Татяна Косекова - председател на народно читалище „Светлина 1861“ сподели, че са привлечени много съмишленици, готови да съдействат за опазването ѝ.

„На самата дискусия присъства госпожа Гешева - заместник-министър на културата, която потвърди, че Министерството е задействало процедура за обследване и превръщане на сградата в паметник на културата. Това е дълъг процес, който се очаква да приключи през февруари 2019 година. Сградата е частна общинска собственост от 2014 година. След дълъг период на падение, който започва през 1989 година, през 2014 година се сключва договор между община Казанлък и сдружение, което представя инвестиционни намерения и план за ремонт на стойност 900 000 лв. За съжаление, това се оказва поредният балон. Прекратиха договора и от тогава всъщност собствеността си остана частна общинска собственост. Общината ни извести, че когато имаме готовност и ресурс да действаме в посока набиране на финансиране, те ще съдействат и отново ще бъде превърната в публична общинска собственост“.

На 26-и юли се очаква да има сесия в Общината, на която да се гласува прехвърляне на собствеността. След това ще бъде обявена и дарителска сметка за възстановяването на сградата и превръщането ѝ в притегателен център за културен туризъм.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!