Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 млн. лева е сумата за обезщетения

Порожанов: ЕК ще възстанови 75% от обезщетенията за умъртвените животни

| обновено на 18.07.18 в 12:41
Снимка: БГНЕС

75% от обезщетенията, които се плащат в момента на животновъдите с евтаназирани животни, ще бъдат възстановени от Европейската комисия. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов. Той определи като "абсурдни" искания от 300 евро компенсация за животно в районите с чума:

"Ние такива цени от 300 евро не можем да защитим пред никого. Не е нужно да правим такъв популизъм. В момента обаче оценките, които направихме, са абсолютно адекватни. Разбира се, ще направим и допълнителни искания по отношение на разходи, които са допустими - директива, по регламент, да кандидатстваме по него. Темите са много сериозни и Комисията е абсолютно отворена да подпомага подобни болести".

1 милион лева е сумата за обезщетения за умъртвените 4000 дребни преживни животни заради чумата. Порожанов съобщи, че ще бъде обявена обществена поръчка за обеззаразяване на засегнатите региони. Предстои заседание на Оперативния щаб за справяне със ситуацията:

"В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани - вървят протоколите, утре ще отидем и на място, за да могат да получат именно тези първоначални големи плащания, които са по обвързаната подкрепа и в преходната национална помощ“.

Порожанов е категоричен, че протестите срещу ниските обезщетения на стопаните, чиито стада са засегнати от чумата, се подкрепят от 25-30% от бранша:

"Освен това иска се оставката на мой заместник-министър, днес вече ще се иска и моята оставка, което би ме притеснило, ако не се иска, защото може би не си върша работата, както трябва. Аз го поставих, те го поискаха вчера на Съвета по животновъдство, нито един от всички останали членуващи десетки асоциации, не беше солидарен с тях“.

Земеделският министър ще посети отново в следващите дни засегнатите от болестта населени места.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна