Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре умъртвяването на животните в огнищата на зараза ще бъде подновено

| обновено на 18.07.18 в 16:26
Снимка: БГНЕС

От утре умъртвяването на животните в огнищата на зараза ще бъде възстановено. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев след заседанието на Оперативния щаб за борба с чумата по животните. 

Полицейското присъствие в съответните региони ще бъде засилено. Усилено ще бъде и присъствието на униформени служители по границите. 

„От утре започваме да действаме по плана на българската агенция за безопасност на храните. Каквото каже. Започваме със стадото на баба Дора. Тя знае, предупредени са и така наред, където се появи нещо, веднага отиваме, унищожаваме, дизенфекцираме. Всички от това да не се притесняват. Компетентни хора се командироват още… Това правим от утре сутринта. Просто няма друг начин. Аз така давам кураж и на полицаите, защото проверките са обичайни. Не се е случвало това нещо и трябва да го спрем“, каза министър Радев.

Междувременно на граничния пункт „Капитан Андреево“ се извършва задължителна дезинфекция на превозните средства с двойно концентриран препарат.

Затегнат е контролът при проверката на личния багаж за внос на животински продукти и техните суровини. Откритите храни се конфискуват и изгарят. 

Валентин Радев допълни, че по сухопътната граница между България и Румъния се изгражда ограда от бодлива тел, за да не могат заразени с африканска чума по свинете животни да влязат у нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени