Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на пататника в Нареченски бани представя вкусовете на Родопите

БНР Новини

В българската кухня пататникът е типично родопско ястие от картофи, лук, сол и джоджен, изпечено в тава, върху печка с дърва, или в пещ. Името му идва от „патати” – така наричат картофите в родопския край и колкото са селата в Родопите, толкова са и различните рецепти за него. Затова на някои места ще ви го поднесат като разновидност на баницата, а на други под формата на голяма картофена палачинка или кюфте. Важното е рецептата да бъде автентична, а картофите да са родопски. Току-що направен, е наистина вкусен...особено ако обичате картофените ястия.Обогатен с най-разнообразни съставки, пататникът носи отпечатъка на родопското село, където го приготвят. На някои места към основната плънка от картофи, лук и джоджен добавят още сирене, яйца, чесън, магданоз и кашкавал.



А ако сте любители на това родопско ястие, което много наподобява испанската тортия, имате възможност да опитате разновидностите му тази събота (21.07), в родопското село Нареченски бани по време на Фестивала на пататника.




Началото ще бъде в 18 ч., като целта ни е да покажем кулинарното богатство на Родопите и да популяризираме българските традиционни вкусове, разказва Алис Муртезова от екипа организатори  на събитието, което се провежда за първи път. Инициативата е на балнеокомплекса в Наречен и на кметството на селото. Отправили сме покани в към много читалища в района, голяма част от тях потвърдиха участието си. Ще има представители и на ресторанти и хотели от района, които също ще се състезават с техните пататници. Ще имаме жури, което ще определи победителите в конкурса. Предвидили сме танци, празнична заря и игри, които ще бъдат свързани с картофите. Нека не звучи нескромно, но тъй като има доста голям интерес към събитието, се надявам да оправдаем очакванията на хората, които ще посетят фестивала. Идеята ни е да го развиваме всяка година и празникът да става все по-популярен и интересен.

Организаторите са се погрижили за доброто настроение на посетителите на Фестивала на пататника с много музика и фолклорни изпълнения. Сред музикалните състави са Забърдовските баби, фолклорна група при читалище село Павелско, танцова формация „Везаница” при читалище „Христо Ботев-1945”, с. Нареченски бани и гайдари.

А за тези, които нямат възможност да отидат на празника, предлагаме рецепта на картофеното ястие от Средните Родопи, за която са ви нужни килограм картофи, 2 яйца, джоджен и сол. Картофите се настъргват и се омесват с яйцето, джоджена и солта. Всичко се изсипва в тиган и се пържи в 1- 2 лъжици олио на тих огън, докато отдолу се получи тъмно златиста коричка. Обръща се върху дъска. После с приплъзване се слага обратно в тигана, за да се запече и от другата страна. За да не остане суров по средата, пататникът се захлупва с капак, докато стои на огъня.

Снимки: архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!