Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камикадзе посрещна с бомба завръщането на вицепрезидента Достум в Афганистан

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката

| обновено на 23.07.18 в 02:23
4
Последици от самоубийствената атака до входа на международното летище на Кабул при завръщането на вицепрезидента Достум.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самоубийствена бомбена атака взе 14 жертви на входа на международното летище на Кабул, където тълпа се беше събрала да посрещне завръщащия се от изгнание вицепрезидент на Афганистан Абдул Рашид Достум, предаде АФП.

Експлозията прогърмя минути след като от комплекса излезе колоната автомобили на вицепрезидента  Достум и сътрудниците му.

Висши правителствени представители, политически лидери и привърженици напускаха летището, където приветстваха влиятелния етнически узбекски лидер и бивш военен командир.

Достум, който бе облечен в западен костюм, носеше слънчеви очила и пътуваше с бронирана кола, е невредим, заяви негов говорител. Той тъкмо напуснал в конвой летището, когато проехтяла експлозията.

Говорител на вътрешното министерство е уточнил, че сред жертвите има цивилни граждани, включително дете, и служители в силите за сигурност. Отговорност за атаката е поела групировката "Ислямска държава" чрез своята информационна агенция "Амак".

Достум, който е свързван с множество нарушения на човешките права в Афганистан, беше посрещнат като знаменитост на летището, след като излезе от самолета, пристигнал с чартърен полет от Турция. Той живее там в доброволно изгнание от май 2017 г., след като бе обвинен в организирането на отвличане, изнасилване и измъчване на политически опонент. Достум отрече обвиненията и каза че отива в Турция за медицински прегледи и по семейни причини.

Връщането му Афганистан става насред протести с насилие в няколко провинции в северната част на страната, където е влиянието му. Хиляди негови привърженици излязоха на улиците през последните седмици, като затварях правителствени и изборни учреждения и блокираха пътни артерии с искане за освобождаването на лидер на проправителствена милиция и завръщането на Достум.

„Нямаме доверие в правителството. Ще продължим протестите, докато генерал Достум не ни каже да спрем“, заяви Ехсанула Коуанч – лидер на протестите в провинция Фаряб. Той настоя и за освобождаването на Незамудин Кайсари - окръжен полицейски шеф и представител на Достув в провинцията, чийто арест по-рано този месец предизвикаха протестите.

Анализатори предполагат, че президентът Ашраф Гани е дал зелена светлина за връщането на Достум, когото през 2009 г. нарече „известен убиец“. Но той се нуждае от стабилност в Северен Афганистан преди общите избори наесен, а и разчита на узбекската подкрепа за президентския вот догодина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна