Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Необходимо е изсветляване на разплащанията в здравеопазването

Снимка: Александровска болница

Трябва да се внесе яснота при терапии, в които има по-евтино ефикасно заменяемо лечение. Това заяви в предаването "12+3" здравният икономист Аркади Шарков. Субективизмът заради финансови интереси на лекуващите лекари в много развити държави е премахнат чрез т.нар. прогенерична политика, допълни той.

"Около 70% от бюджета на НЗОК отива за оригинали, 30 на сто – за генерични медикаменти. Сами си правете изводите кой какво изписва и какъв съответно интерес има да изпише един медикамент", коментира Шарков.

"Но може да се върнем и към нещо още по-революционно като идея, което е наложено в много държави, а именно - изсветляване на самото разплащане в системата. Все едно имате каталог пред вас, отваряте един сайт, гледате колко струва изследване с ядрено-магнитен резонанс с вас и избирате болницата, която предлага най-изгодното  за вас. Тук вече изборът е къде ще е най-евтиното или най-скъпото, трябва да имате и информация колко Касата заплаща за това".

"Изсветляването на цените създава именно пазарът, създава именно тази конкуренция между болничните заведения, на база, на която те се борят за пациенти не само по отношение на цена, но и по отношение на качество. Защото тук оценяваме и елемента на качество, който е изключително важен, когато говорим за здравеопазване", каза още Аркади Шарков.

Българският пациент доплаща за болнично лечение между 55 и 60%, докато средните за Европа стойности са между 20 и 25%. За медикаменти се доплащат над 65% - по отношение на начина на реимбурсиране на НЗОК. Това е голям процент спрямо средноевропейския, посочи здравният икономист.

Шарков даде като добър пример сингапурския модел:

"Направили са здравно-спестовни сметки, които се казват medisave. Спестявате в една сметка и като отидете при лекаря (там между другото има прозрачност на цените), от тази сметка се изваждат пари. По този начин вие отговаряте пряко за вашите пари, имате наблюдение пряко върху тях. Докато мине ли се през застрахователен или осигурителен модел, вече се губи личната отговорност към финансите, която е много важна".

"Проблемът в България е, че всеки ляга на болничната помощ, когато се случи нещо свръхсериозно с неговото здраве, игнорира първоначалните по-леки симптоми. Когато стане нещо по-сериозно - тогава се налага да бъде в болница, което оскъпява самото здравеопазване неимоверно много", отчита като друг минус на системата Аркади Шарков.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.