Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достоен живот за децата си поискаха протестиращите майки, обединени под мотото "Системата ни убива"

| обновено на 30.07.18 в 20:19
Снимка: БТА

Приключи националният протест на майките на деца с уврeждания. Пред сградата на правителството те оставиха  счупени помощни средства и снимки на децата си, след което се хванаха на хоро. Майките поискаха оставката на заместник-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова, заради нейните твърдения, че протестиращите са платени.

Шествието се насочи обратно пред сградата на парламента.

Утре им предтои среща с премиера Бойко Борисов.

Достоен живот за децата си поискаха протестиращите майки на деца с увреждания по време на националното протестно шествие. Пред сградата на правителството те поискаха истинска реформа след която да няма "почернени майки". На поредния национален протест дойдоха представители на палатковите лагери от Варна, Враца, Стара Загора и Русе. В небето полетяха черните балони символ на протест, а от трибуната майките отправиха послания към управляващите: 

"Майката не я е страх  от нищо. Майката не можеш да я уплашиш, ако заплашиш живота на детето й, очаква и тя да избухне и няма да се спре. Ей, хора, осъзнайте едно - майката няма его, което вие да смачкате, майката е готова винаги, 24 часа на ден, да подкрепи, да защити и да запази живота на своите деца".

"Мен не ме е страх от нищо, защото децата ми са моята сила. Само се моля, някой ден в тази държава да съществува нормален начин на живот за нормалните хора. Моля се един ден да има гражданско общество, което да обърне нещата, вместо народът да трепери от властта, властта да трепери  от народа!", поискаха майки от трибуната на националния си протест.

По-рано днес националното протестно шествие на майките на деца с уврeждания тръгна от площада пред сградата на парламента в столицата. То се предвождаше от транспарант, на който пише "Не уврежданията, а държавата убива децата ни". 

Протестиращите носеха плакати с лика на премиера Бойко Борисов и негови думи: "Да ни се махне проблемът от главата",  снимката с лика на вицепремиера Валери Симеонов е с неговата фраза по повод действията на майките: "Тук не е важно мнението на майките" и снимка на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов  с неговите думи: "Как не ви е срам да ги разхождате тези нещастни деца по улиците".

Десетки родители на деца с увреждания се събраха и във Варна, в подкрепа на националния протест в столицата. По дърветата до сградата на Община Варна има завързани черни балони. На гражданите се раздават стикери, които могат да залепят на колите си с надпис "Системата ги убива". Всички са единодушни, че все още не са изпълнени исканията и че по-голямата част от промените в Закона за хората с увреждания са формални. "Ще продължим с протестите", заявиха събралите се във Варна. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна