Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка увеличи водещата си лихва до 0,75%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Великобритания увеличи водещата си лихва до 0,75 на сто, което е най-високото равнище от 2009 година. Повишението е с 0,25 базисни пункта. Решението е взето единодушно и идва на фона на разнопосочни икономически данни.

Икономическият растеж във Великобритания е слаб, а бизнесът се притеснява, че разводът с Европейския съюз може да е без сделка. Въпреки това от централната банка са убедени, че сега е моментът за повишаване на лихвата, категоричен е гуверньорът Марк Карни, но признава:

"Икономическата прогноза може да бъде силно повлияна от начина, по който домакинства, бизнесът и финансовите пазари ще реагират на събитията около напускането на Европейския съюз"

Веднага след обявеното покачване на водещата лихва, което повечето анализатори определят като "смело", паундът поскъпна. Това може да се отрази върху износа на страната
"Въпреки, че търговското напрежение нараства и световният икономически растеж става по-нестабилен, прогнозите все още остават във възходяща посока. Поради това се очаква да има и позитивна икономическа активност във Великобритания", добави Карни.

Марк Карни е убеден, че домакинствата са готови за "затягането" на паричната политика във Великобритания и няма да имат проблем с обслужването на кредитите си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени