Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои проучване на късноантичната гробница със стенописи под улица "Московска"

Пространството около Западната порта на Сердика, близо до католическата църква "Св. Йосиф". Археологическият парк се стопанисва от Музея за история на София и според археолозите разкрива някои от най-уникалните останки от късноантичния град, съществувал на това място.
Снимка: БГНЕС

Тепърва предстои археологическото проучване на късноантичната гробница със стенописи, открита при реконструкция на тротоара на столичната улица „Московска“. Това каза пред "Хоризонт" д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей към БАН:

"Тепърва предстои да се види има ли находки от гробницата, ще има ли останки от погребани в нея, тъй като тя е засегната от изграждането на една съвременна бетонова шахта, но иначе е в добро състояние. От това, което успяхме да погледнем с колегите ми от Регионалния исторически музей в София и от Министерство на културата, когато констатирахме наличието на такава гробница, видяхме, че по стените на гробницата има запазени стенописи, което всъщност я прави много интересна. Чак уникална не бих казала, тъй като тя всъщност се явява част от некропола, който се намира под църквата "Света София" - голяма част от гробниците, намиращи се под нея са достъпни в подземното ниво на църквата, могат да се видят. Така или иначе гробниците със стенописи от некропола не са многобройни, може би са не повече от пет или шест, така че това е безспорно един много важен паметник на раннохристиянското изкуство въобще в нашите земи, не само в София."

Приключиха археологическите проучвания, свързани с късноантичния период около друг обект - църквата „Св. Неделя“. За изминалите години при разкопките в района бяха открити близо 3 000 сребърни монети, това лято към тях са добавени и златни предмети. Предстои разработването на архитектурния проект за площада: "Всъщност археологическите проучвания оттук нататък ще следват реализацията на този проект. Във връзка с него ще бъдат съобразени и нашите по-нататъшни проучвания на място", поясни Веселка Кацарова.

За по-голямата част от площта, която е изследвана от 2015 година насам, проучванията са завършени. Археолозите са в очакване на визия за експонирането на откритите  архитектурни останки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна