Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФАЦ: BMW изтегля от пазара 324 хил. дизелови автомобили за замяна на дефектни модули за отработените газове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещият производителят на автомобили BMW ще изтегли от европейския пазар 323 700 автомобили с дизелови двигатели и 96 300 само в рамките на Германия, за да тества и да подмени потенциално дефектен модул за рециркулация на отработените газове, съобщава в сряда електронното издание на "Франкфурт Алгемайне Цайтунг" (Frankfurter Allgemeine Zeitung), цитирайки представителите на компанията.

В редки случаи тази неизправност може да причини пожар, се посочва в изявление на BMW на уебсайта на автомобилния гигант.

Според информацията на FAZ, BMW вече е изтеглил от пазара в Южна Корея 106 000 дизелови автомобили, след като някои от автомобилните двигатели са се запалили. Южнокорейските власти посочват, че поради тези дефекти е имало 30 случая, при които дизелови двигатели на BMW са се подпалили, като в последствие и самите автомобили са били обхванати в пламъци. Германският производител на автомобили е регистрирал тези случаи на пожар в Южна Корея през 2016 година. В същото време автомобилният гигант не посочва броя на подобни инциденти в рамките на Европа.

Процесът по изтегляне на дизелови автомобили от европейския пазар ще започне скоро, потвърди пред германското издание говорител на BMW Group. През следващите дни дилърите на автомобили ще бъдат информирани, като те ще трябва да се свържат със засегнатите клиенти. Трябва да се има предвид, че дизеловите автомобили, продавани в Южна Корея, отговарят на спецификациите на BMW и на идентичните модели, продавани и в Европа.

Според говорителя на BMW все още не е ясно, колко ще струва на компанията самото изтегляне на засегнатите от дефекта дизелови автомобили. Той само отбеляза пред "Франкфурт Алгемайне Цайтунг", че подмяната на модула ще струва "малка трицифрена сума". Ако се приеме, че става въпроса за около 500 евро, това предполага, че изтеглянето от Европа на засегнатите автомобили и подмяната на дефектния им модул ще струва на компанията около 160 млн. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!