Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бисер Петков: Минимални заплати по браншове - възможно след 2020 година

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Договарянето на минималните осигурителни доходи от бизнеса и синдикатите може да отпадне след година и да бъде заменено от минимални заплати по браншове. Това заяви пред "Хоризонт", социалният министър Бисер Петков. Синдикатите са направили предложението, след  като за трета поредна година бизнесът бойкотира преговорите за минималните осигуровки по длъжности в икономическите дейности. Възможно е също от 2020 г. да започне да действа и механизмът, по който социалните партньори да договарят минималната заплата за страната, каза министърът след разговора си с бизнеса и синдикатите:
   

„Това, според мен, е реалистично, ако наистина се постигне съгласие, да започне от 2020. Мисля, че има обща нагласа да се замени механизмът на минималните осигурителни доходи с договаряне на минимални възнаграждения. Предложено беше от синдикатите това да става с така наречената „Класификация  А-31“, която обхваща по-малко икономически  дейности. Разговорът започна  добронамерено и аз мисля, че тази добронамереност и общо разбиране би трябвало да даде резултат“.

Министър Петков обяви, че за първите 5 месеца на годината ръстът при минималните осигурителни доходи е 6,9 на сто. Към момента, вноските се правят върху минимален доход от почти  600 лева, което надхвърля размера на минималната работна заплата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.