Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на Bayer AG с над 10%, след като американски съд осъди Monsanto да плати 289 млн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Bayer AG се понижават в началото на днешната търговия с повече от 10% до най-ниски нива от близо две години насам, след като калифорнийски съд нареди на дъщерната на германския гигант компания – Monsanto Co., да плати обезщетение от 289 млн. долара по дело за причиняване на рак.

Съдебното жури установи, че Monsanto носи отговорност в съдебно дело, в което се твърди, че хербицид на компанията, базиран на глифозат, включително и от марката "Раундъп", причинява рак. Трябва да се има предвид, че делото срещу компанията Monsanto, която по-рано тази година беше придобита от Bayer за 63 млрд. долара, е първото от над 5 хиляди подобни дела в Съединените щати.

От Monsanto Co. обявиха в края на предходната работна седмица, че ще обжалват наложената присъда. "Днешното решение не променя факта, че повече от 800 научни изследвания и рецензии подкрепят факта, че глифозатът не причинява рак", се казва в изявление на компанията.

Акциите на Bayer AG стартират днешната търговия на борсата във Франкфурт със здрав спад от над 11% към двегодишно дъно от 82,40 евро за една акция.

Трябва да се има предвид, че в края на миналата година Европейската комисия поднови лиценза за глифозат въпреки интензивния дебат за неговата безопасност, макар че Германия и Франция предприеха стъпки за постепенно спиране на употребата на препаратите за борба с плевелите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна