Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Банчев: Двустранните отношения на Балканите никога не са само двустранни

Напрежението между Сърбия и Косово е режисирано, смята балканистът от БАН

Европейското бъдеще на Косово остава неясно, докато сянка върху него хвърлят големите въпросителни около териториалните спорове със Сърбия. На снимката: шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск и косовският президент Хашим Тачи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"На Балканите двустранните отношения никога не са само двустранни. На везните и на двете страни са поставени много сериозни интереси, ангажименти и много сериозни въпроси за отстъпка и това усложнява решението." Това каза в предаването "12+3" д-р Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН в коментара си за териториалните претенции и спорове между Косово и Сърбия. Той анализира предложението на косовския президент за "корекция" на границата със Сърбия: 

"В стандартния ритъм на преговорите, които започнаха април 2013 година (от споразумението, което отвори вратата за решаването на големите проблеми), на 4 и 5 август трябваше в Косово да бъде изработен уставен документ, който да определи правомощията на Сдружението на сръбските общини. Очевидно и двете държави не са готови да се споразумеят по този въпрос и нямаше как официално да го обявят. Затова се намериха доста други поводи и напрежения, които аз считам, че са малко режисирани, защото и двете страни трябва да направят много сериозни компромиси и все още общественото мнение от двете страни на границата (това, което наричаме граница) не е готово. Подозирам един стандартен политически подход да се създаде максимално напрежение и умора сред общественото мнение, та накрая с благодарност да бъде прието каквото и да е решение."

Банчев цитира коментари, че "ако до пролетта се намери решение, сръбският президент, косовският президент и ръководителят на европейската външна политика Могерини следва да бъдат предложени за Нобелова награда."

Въпреки спънките Банчев смята, че преговорите ще продължат: "Има случаи, когато в международните отношения, когато самото продължаване на преговорите е успех. И това със сигурност ще бъде отчетено".

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна