Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на "Оратница" открива и закрива Световното първенство по художествена гимнастика в София

2
Снимка: личен архив

По-малко от месец остава до Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в зала „Арена Армеец“ между 10 и 16 септември. Освен състезанията, зрителите в залата ще станат свидетели и на 2 специални събития по откриването и закриването на първенството. За откриването се подготвя специален филм, който ще представи България. Група „Оратница“ ще изпълнява музиката на живо в залата. Музиката за откриването и закриването е създадена специално за първенството. Аранжиментът е на Християн Георгиев от група „Оратница“. В предаването „Преди всички“ той разказа:

„За нас беше предизвикателство. Имахме буквално 2 седмици, за да завършим парчетата. Това е много добра възможност за групата. Беше ми интересно да чуя как ще прозвучи нашата музика в такъв нов аранжимент, тъй като е доста филмов заради участието на Георги Стрезов, с който направихме аранжиментите. Има хорове, симфонични елементи, използвахме аналогови синтезатори. Нашата музика е изцяло акустична, използваме само дървени инструменти. В работата си с Георги Стрезов беше удоволствие, че се сработихме в това да запазим настроението, което носи нашата музика и нашия вид аранжименти, като я дообогатим. Той включи различни звуци, които съм чувал във филмовата музика като ефекти. Това е въпрос и на миск в начина, по който ще се смесят и балансират различните инструменти. Може би ще видим „Междузвездни войни“, само че пречупени през нашия фолклор“.

Опитваме се да вземем това, което ни харесва, от различните стилове, за да преразкажем някои фолклорни мелодии, каза Георгиев и посочи, че новият албум на групата ще бъде завършен до октомври.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна