Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизела няма да си "връща" рекорда по Ком-Емине заради по-високи цели

Кирил Николов-Дизела
Снимка: Сн.: Личен архив

Планинският бегач Кирил Николов-Дизела обяви, че няма намерение в близко бъдеще да пробва да си "връща" рекорда по Ком-Емине. Пред БНР той обясни, че за него това би било крачка назад.

"Моето Ком-Емине беше 2014 г., когато не успях да завърша, но научих много за себе си и докъде се простират възможностите ми. Беше изпълнено с емоции (положителни и отрицателни), което никое следващо пробягване надали ще ми донесе. 2015-а беше просто едно продължение, една работа за довършване" – обясни Николов.

Преди дни беше съобщено, че планинският бегач Божидар Антонов е подобрил рекорда на Дизела, който 2015 г. пробяга близо 600-километровото трасе по билото на Стара планина за 4 дни 13 часа и 5 минути. Точното време на Антонов все още не е ясно. Знае се само, че по средата на маршрута той се е движел с 5 часа преднина, спрямо досегашния рекорд.

В момента Кирил Николов гледа към Е4 - много по-интересен, труден и красив маршрут, както сам казва. Наесен ще се опита да премине 260-километровия български участък, известен като „Петте планини“ - Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка, за 48 часа, с което би разписал рекорд.  В началото на месеца подобен опит направи ултрабегачът Андрей Гридин, който, обаче, обяви ден по-късно, че външни фактори са наложили прекратяване на предизвикателството.

Утре (19 август) Дизела ще участва в маратона Пайкс Пийк (Pikes Peak), в Колорадо, САЩ. Трасето е 44 км, а маратонът е кръг от Golden Trail сериите. За българина той ще бъде подготовка за скайрънинг състезанието The Rut, в Монтана, САЩ, което ще се проведе на 1-ви септември. В средата на септември пък е най-важното му състезание – тогава нашият атлет ще мери сили с най-елитните бегачи на Световното първенство по скайрънинг в Шотландия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна