Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иън Макюън открива "CineLibri" с екранизацията на "На плажа Чезъл"

Под мотото „Любов между редовете“ фестивалът ще обедини кино, книги, музика и фотография

Снимка: Facebook

Едно от най-хубавите неща през тази есен, която още е далече, но наближава, безспорни ще бъде четвъртото издание на кино-литературния фестивал "CineLibri", което ще се проведе от 11 до 24 октомври под мотото „Любов между редовете“. 

В рамките фестивала, който безспорно можем да определим като уникален по рода си, ще бъдат представени над 300 прожекции и 40 филма с национални премиери. Сред тях ще бъдат и едни от най-интересните екранизации, създадени по романи на Иън Макюън, включително „На плажа Чезъл“ (2017) с участието на Сърша Ронан и Били Хауел.

Самият писател ще бъде специален гост на "CineLibri 2018". Макюън пристига в България за официалната церемония по откриване на международния кино-литературен фестивал. По време на посещението си авторът ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет.

Ние пък поканихме в сутрешното ни „Радиокафе“ Жаклин Вагенщайн, която е създател на фестивала, за да ни разкаже за всичко ново и интересно, което предстои да видим. 

"Логично е, че киното търси вдъхновение от сюжети, логично е, че хората, когато четат една книга, си представят образи. Естествено, всяка екранизация е въпрос на гледната точна на режисьора, но нашата амбиция е, когато представяме екранизации по книги, да представим най-доброто", казва Жаклин. 

Тя сподели, че тази година е изгледала над 200 екранизации, излезли през последните 9-10 месеца, като селекцията на "CineLibri" претендира да ни запознае с наистина отличаващите се ленти в световен мащаб.

За звездния гост тази година – Иън Макюън, който е един от най-награждаваните, любопитни и талантливи британски писатели, Жаклин Вагенщайн разказа, че е сценарист на всички филми, които са екранизирани по негови книги, които до момента са над 10, а повечето от тях са удостоени с големи международни награди. Тази година пък предстои да излязат още три екранизации по негови книги.

И тъй като фестивалът създава мост между изкуствата, няма как да не споменем и фотографския конкурс, част от програмата, в който всеки може да участва. 

Конкурсът визуализира мотото на фестивала тази година - "Любов между редовете", а всеки кадър, който визуализира любовта между киното и книгите е добре дошъл. Журито е съставено от професионални фотографи, които ще изберат победителите, а отличените кадри ще бъдат включени в изложба пред Народния Театър "Иван Вазов".

За останалите награди в конкурса, за новото и вълнуващото на фестивала, както и за музикалната програма на "CineLibri 2018", обединяващ толкова много красиви изкуства - вижте във видеото.  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна