Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два варианта за статута на НИМХ – разширена автономия към БАН или извеждане на Института извън Академията

Отделянето на НИМХ от БАН беше обсъдено на нова среща при премиера

| обновено на 22.08.18 в 18:13

Искането на Националния институт по метеорология и хидрология да се отдели от БАН и да премине към Министерство на образованието беше обсъдено на нова среща между представители на Академията и министър Красимир Вълчев при премиера Бойко Борисов.

Вчера от БАН излязоха с предложение към работещите в института да имат обособено собствено перо в бюджета на институцията. Синоптиците обаче отхвърлиха предложението и го определиха като запазване на статуквото. 

Възможни са два варианта за статута на Националния институт по метеорология – разширена автономия в рамките на БАН или извеждане на Института извън Академията. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира ситуацията: 

"Дори да се премине към вариант извеждане на Института, той ще бъде при запазване на оперативната дейност на Института, или по по-точно на хидрометеорологичната служба, и при запазване на възможността в рамките на Българската академия на науките да продължат изследванията  в областта на климата и на водите".

Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски заяви, че може да предложат максимална финансова независимост на Института, като той остане в структурата на Академията. Бюджетът им обаче ще се гласува отделно в Министерския съвет:

"По този начин, от една страна, Институтът вижда какъв им е бюджетът още от самото начало, той не подлежи на разпределяне от Общото събрание, от друга страна, Министерският съвет може да контролира чрез нашия принципал Министерството на образованието и науката дали ние изпълняваме този бюджет".

Разговорите ще продължат и през следващата седмица.

Предложението на ръководството на Българската академия на науките за уреждане на финансовите разногласия с Националния институт по метеорология и хидрология не отговаря на очакванията на Института. Така синоптикът Красимир Стоев отговори задочно на председателя на БАН академик Юлиан Ревалски:

"Прессъобщението, което е и  все още стои на сайта на БАН, при което те казват за този вариант да преминем на отделен бюджет като формирането на заплатите на служителите на института да бъде на базата на основните заплати в Академията. Т.е. дори оставайки в Българската академия на науките, заплатите ни ще бъдат определяни от Общото събрание. Така вече тук вече говорим за някакво противоречие. Според мен лично това изобщо няма да ни устройва. Не мисля, че повече има накъде да се водят преговори. Всички възможности са изчерпани, единственият вариант е отделянето на Националната хидрометеорологична служба."

Засега метеоролозите не предвиждат ефективни протести: 

"Но може да се стигне до такова нещо", каза Стоев. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени