Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отвърна на ултиматума на Италия за мигрантите: ЕС функционира въз основа на правила, не на заплахи

2
Александър Винтерщайн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия заяви, че ще следва правилата за справяне с миграцията и няма да се поддава на заплахи, като тази, отправена от италианския вицепремиер Луиджи Ди Майо, предаде Ройтерс. 

На днешната неформална среща за миграцията в Брюксел Ди Майо повтори заплахата си, че Италия ще спре вноските си в европейските фондове, ако не бъде намерено решение за разпределяне на мигрантите от кораба "Дичоти" в Сицилия. Говорителят на ЕК Александър Винтерщайн отговори, че Комисията прави всичко възможно да намери решение за хората на борда и добави:
"Нека не се сочим с пръст. Смятаме, че неконструктивните коментари, а още повече заплахите, не помагат и няма да ни доведат до решение. Европейският съюз е общност с правила и функционира въз основа на правила, не на заплахи".
По инициатива на Европейската комисия в Брюксел днес се провежда среща с представители на 12 европейски държави, на която се обсъжда разпределението на мигрантите. България не участва в разговорите.
Междувременно стана ясно, че 150 мигранти, на които не беше разрешено да слязат от кораб на италианската брегова охрана на остров Сицилия, са започнали гладна стачка, предаде ДПА. 190 мигранти бяха спасени преди седмица от кораба  "Дичоти", 13 от тях, които се нуждаеха от медицинска помощ, бяха свалени на брега, а корабът с останалите 177 е на пристан в Катания. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна