Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роми ще популяризират културата си с концерт в столичния квартал "Факултета"

Снимка: БГНЕС

С концерт в столичния квартал "Факултета" представители на ромската общност следобед ще популяризират своята култура. Събитието е част от мащабна кампания, която има за цел да промени негативните обществени нагласи, насочени към ромското малцинство.

Концертът ще се проведе на футболното игрище в квартала, а участие ще вземат популярни изпълнители като Джаго, известен още като ромският Павароти, Ибро Лолов и ансамбълът за танци и музика "Шукарипе" - София. Музикалното събитие предшества провеждането на международния фестивал "Кралете на ромската музика в Европа", който ще бъде организиран догодина в столицата под мотото „Пътят към приемствеността“. Според Христо Христов, председател на фондация "Аплауз България" подобни мероприятия дават шанс на обществото да опознае по-добре ромската култура:

"По интелигентен начин да покажем това, което можем. Културата трябва да направи този мост между ромите и всички останали, за да може те да кажат "Да, те не са само крадци, не са само социално слаби, просяци и клошари". Защото това е единственият образ, който обществото познава".

Според Христов ромското малцинство е изолирано от обществения живот в страната, а преобладаващите нагласи са изградени върху закостенели предразсъдъци, неподатливи на промяна. Той се надява предстоящите музикални прояви в столицата да привлекат вниманието на обществеността и властта към проблемите и живота на ромите:

"Ние нямаме начин, по който да покажем, че сме с висше образование. Единственият начин е обществото да се опита да ни опознае и да ни допусне до себе си. Не очакваме да ни хвалят, а обикновеният българин да разбере, че и ние сме хора, които съхраняват традиции и култура".

Бистра Андреева, председател на фондация "Ромска инициатива", подчертава, че въпреки своето добро образование, много роми не са приети на пазара на труда само заради своя произход:

"Те не ги питат какво образование имат, но като ги видят, че са роми и просто им отказват работното място. Затова няма прогрес".

Тереза Борисова е журналист и магистър по реклама и публична комуникация. Разказва, че също се е сблъсквала със стереотипното мислене, но се опитва да убеди хората, с които общува, че тя не е изключение, а част от цялото общество.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени