Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет задържани след спецакциите в хотели на Ветко Арабаджиев в София и в Пловдив

Разследването е за организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари

| обновено на 31.08.18 в 19:54
3
Заместник-главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Десет са засега задържаните след акцията на спецпрокуратурата днес в хотели в София и в Пловдив на бизнесмена Ветко Арабаджиев, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев. 

В почти десетминутното си изявление Гешев не спомена нито веднъж по име нито Ветко Арабаджиев, нито някой от членовете на семейството му:

“Обект на разследване са и това лице, хора от близкото му обкръжение, хора от семейството, управители и собственици на различни фирми“, каза той.

Според неофициална информация сред задържаните има и роднини на Арабаджиев, но не и самият той, съпругата или дъщеря му.

Прокуратурата не разследва роднини, а извършители на престъпления, без да се интересува от личността им. Утре ще са ясни броят на обвиняемите и ще получат ли този статут и семейство Арабаджиеви, каза Гешев.

“В случай, че се прецени, че това лице е извършило престъпление, ще бъдат предприети всички законови мерки“, декларира той като изрази очаквания разследването за данъчни измами и пране на пари да е за милиони, въпреки че дотук намерените пари са около 150 000 лева.

“Част от тях са намерени в кутия за обувки“, поясни още Гешев.

Столичната собственост на фамилията Арабаджиева “Маринела“ бе основен хотел, ползван по време на българското председателство по силата на обществена поръчка на стойност 430 000 лева.

Иван Гешев обаче не видя проблем в това в контекста на днешните арести и обиски срещу престъпна група за данъчни престъпления.

“Това не означава, че целия хотел е една организирана престъпна група. Кой е собственик на хотела, към момента не е обект на разследване“, поясни той.

Разследването е за организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. 

"Сред разследваните са и самият Арабаджиев и още двама членове на семейството му. Те не са сред задържаните, защото от месец са в чужбина", поясни Гешев. 

Утре ще станат ясни повече данни за разследването и обвиненията и дали прокуратурата ще използва международните правни инструменти, за да върне в България Арабаджиев, съпругата му и една от дъщерите му.

Обиските в хотелите Марица в Пловдив и Маринела в София продължават, без това се отразява на основната дейност на сградите. Изземват се документи от офиси и автомобили. Дотук са намерени 150 000 лева кеш - 60 000 от които в кутия за обувки, разказа Иван Гешев. Разследването е за данъчни престъпления, извършени от началото на 2018 година – време, през което хотел "Маринела" беше активно ползван за събития и настаняване не гости във връзка с Българското европредседателство.

Запитан може ли да се окаже, че и бюджетни средства са били използвани за данъчни измами, Иван Гешев отговори:

"Няма такива данни. За европредседателството, за да спечелиш определени, да кажем, обществени поръчки или настаняване на определени лица, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма нищо общо с предмета на разследването. В момента се извършват претърсвания на помещения в този хотел, които са ползвани от определени лица, които са обект на разследване. Това не означава, че по някакъв начин, едва ли не, целият хотел е една организирана престъпна група. Кой е собственик на този хотел към момента, не е предмет на разследване по настоящото досъдебно производство“.  

Засилено остава полицейското присъствие пред хотел "Маринела" в София. По-рано пиарът на хотела Ангелина Ангелова коментира, че вътре всичко е спокойно. Хората пиели кафе и закусвали и неудобство от спецакцията не било създадено. 

Заместник-главният прокурор и бивш шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев и сегашният заместник-шеф на Специализираната прокуратура Димитър Петров не пожелаха да коментират повече от съобщеното от прокуратурата, че става дума за разследване на организирана престъпна група, която е извършвала данъчни престъпления. Периодите са 2016-2018, като включително има и данни за пране на пари. 

Под сериозна полицейска охрана протича и прокурорската проверка в пловдивския хотел "Марица". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени