Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима министри подадоха оставки заради тежката катастрофа край Своге

Министрите още не са обмисляли дали да се върнат в Народното събрание

| обновено на 31.08.18 в 18:16
Борисов е настоял от постовете си да се оттеглят вътрешният министър Валентин Радев (вдясно), транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков (вляво).
Снимка: БГНЕС

Трима министри подадоха оставки заради тежката катастрофа край Своге - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков. Причината е, че не са се справили добре заради недобра комуникация между ведомствата, които имат отношение към пътната безопасност.

Изявление направиха двама от министрите – регионалният министър Николай Нанков и вътрешният министър Валентин Радев, тъй като транспортният министър Ивайло Московски е в болнични, но също е депозирал оставката си.

Валентин Радев посочи, че по този начин се носи политическата отговорност. Той отрече да има персонална вина, но от думите му стана ясно, че оставките са били ясни от три дни:

"Така постъпваме в ПП ГЕРБ, носим политическа отговорност, поставени сме на тези позиции да свършим определена работа. След като се случи този инцидент, без да имаме персонална вина, очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от подобна трагедия. Аз не съм писал мотиви. Ние сме разговаряли с премиера за това, така че няма какво да го убеждаваме или да пишем мотиви за пред вас", заяви Радев.

Нанков посочи, че министрите са били готови да подадат оставки още в неделя, но Радев уточни, че тези 5 дни са били необходими, за да предадат те всичката налична документация на следствието и прокуратурата:

"Не е редно днес да коментираме отговорността на други участници в процеса. Нашата отговорност е ясна и ние поемаме цялата политическа отговорност, затова подаваме оставки. Председателят на УС на АПИ е в Националната следствена служба, давайки обяснения. Няма други депозирани оставки".

"Ние сме хора с морал, затова понасяме тази отговорност като ръководители на трите структури, които имат касателство по трагичния инцидент", разясни Нанков.

Двамата министри бяха категорични, че няма да преминат в опозиция след оттеглянето от постовете им и обещаха да съдействат „с всичко възможно“ на разследващите. Двамата допълниха, че не са писали мотиви към оставките си, защото поемат политическата отговорност за трагедията:.

„Така се прави по белия свят и ГЕРБ го прави“, каза Радев.

Персоналните промени в МС трябва да бъдат гласувани от парламента. Министрите още не са обмисляли дали да се върнат в Народното събрание.

В сряда премиерът Борисов коментира:

"Към никого няма да има нито закрила, нито пощада. Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата, конкурси, строителен надзор, приемателни комисии, където всеки се подписва и си носи своята отговорност, и всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено и под съдебна отговорност, и ще му бъде поискана и политическа отговорност. Както винаги, никога, никого не сме пожалили. Докъдето е вината, дотам ще се носи отговорността".

Снимка

Подалият оставка Николай Нанков е най-младият министър в третото правителство на Бойко Борисов. В политиката влиза и като най-младия областен управител. Между 2009 и 2011 г. е губернатор на област Ловеч. В момента е областен координатор на ГЕРБ за Ловеч. Преди да оглави регионалното министерство, два пъти е бил заместник-министър на ведомството и три пъти народен представител.

Ако Народното събрание го освободи от поста, Нанков най-вероятно ще се върне в парламента като депутат.

Ивайло Московски беше назначен като министър на транспорта от 44-тото Народно събрание и встъпи в длъжност на 4 май 2017 г. Той заемаше този пост и в предходното правителство на Бойко Борисов в периода май 2011 - март 2013 г., когато беше и ръководител на Управляващия орган на Оперативната програма "Транспорт" в Министерството на транспорта.

Като министър на транспорта Ивайло Московски многократно влизаше в обяснителен режим и във взаимни нападки с БСП, а от партията не спряха да искат оставката му заради финансовото състояние на БДЖ, по обвинения за предопределена обществена поръчка и за фиктивни ремонти на локомотиви, заради запорираните сметки на БДЖ .

От БСП отправиха обвинения и че конкурсът за концесия на Летище София е нагласен, както и че Летището ще бъде отдадено на концесия "на тъмно". Обвинения имаше и за корупция в автомобилната администрация и чадър над нейни директори и служители. С гладната си стачка Николай Колев-Босия също поиска оставката на Московски заради продажбата на шофьорски книжки. В последната седмица се заговори за оставка на транспортния министър заради жертвите по пътищата и заради това, че не е успял да въведе изискването за снабдяване на всички автобуси с колани.

Няколко сериозни скандала, свързани с работата на МВР, белязаха мандата на подалия оставка вътрешен министър Валентин Радев. Най-сериозният от тях беше свързан с убийството на избягалия затворник Владимир Пелов, който участва в престрелка и беше убит в Ботевград, докато МВР го издирваше. Това стана причина в началото на лятото да се заговори за оставката на вътрешния министър, който заяви тогава:

"Нищо не мисля за тази оставка и се радвам, че ми искат оставката. Значи нещо правим, което не се харесва на опозицията".

Преди скандала, свързан с Владимир Пелов, МВР пропусна близо 50 пътници от самолет да влязат без проверка на Летище София. 

Опозицията на няколко пъти поиска оставката на Валентин Радев заради неразкритите показни убийства в столицата и заради масовите проверки на пътници и водачи на автомобилите миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна