Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът на Благоевград: Реализираме проекти за около 100 милиона лева

Атанас Камбитов - кмет на Благоевград
Снимка: БНР

"Самите министри нямат лична, персонална отговорност, но това е един вид политическа отговорност. Мисля, че няма колега от местната власт, дори и тези които са подкрепени от БСП, които да подкрепят оставка в момента на правителството. За тези два мандата почти бяхме свидетели на оставки, на служебни правителства и, вярвайте ми, в една такава ситуация държавата спира да работи". Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ кметът на Благоевград Атанас Камбитов, член на ГЕРБ. Той отчете, че е изпълнил голяма част от предизборните си обещания от 2015 година – градът да стане университетски център, логистичен и транспортен център и атрактивна културна и туристическа дестинация. Общината си е върнала терените на бившите казарми - 62 декара. Работи се и по идеен проект за изграждане на панаирен център и на втора църква в Благоевград.

Хората в града са недоволни от множеството ремонти, но кметът е категоричен:

В момента Благоевград е строителна площадка! Такива ремонти не са правени последните 30 години – Дипломатическия корпус. Тогава бях войник и участвах…

Има неудобства, трудности, но в момента реализираме проекти за около 100 милиона лева. Няма как да построиш нещо, без да минеш през тези неудобства. Сроковете се спазват. Всичко е по оперативната програма „Региони в растеж“ и финансовите средства не са от бюджета на общината. Имаме 580 общински жилища, а в момента изграждаме още 172 жилища за млади семейства…. до края на годината всичко ще бъде готово.

В края на октомври трябва да приключат и ремонтите в центъра на града. По план върви и изграждането на регионалната система за преработка на битови отпадъци, която трябва да е готова до края на декември.  

По повод строежа на спортно игрище в близко до града село с малко жители, кметът изтъкна, че има 480 деца в детската школа на „Пирин“, която е общинска и те ще  тренират там, а за целта е осигурен и транспорт. Стадионът в Благоевград отговаря на всички изисквания и не се нуждае от ремонт, а само от изграждане на козирка, допълни той.

Относно опасения на хората в града, че се копае здрава улица с цел осигуряване на минерална вода за определен хотел в града, кметът обясни:

„Съвместно с фирмата, стопанисваща хотела, изграждаме този водопровод, само че две трети от дебита се ползва от общината, а 1/3 от хотела като разделяме разходите. С нашата част от водата ще отоплим общинския 50-метров закрит басейн, който изградихме и децата на Благоевград безплатно ползват. Отделно ще вкараме минерална вода в закрития басейн на 11-то Основно училище, който ще бъде възстановен 2019-та година и ще имаме дебит, евентуално, в тези 62 декара- терените на казармата, да може да се ползва минерална вода. Прави се след решение на общински съвет. Средствата се разделят на 2 до точката, където е общинския басейн, а оттам нататък изцяло се финансира от хотела“.

Благоевградска област е третата по големина в България и в нея има много села, заради което данните за възнагражденията в областта са различни от тези за града, обясни кметът. В последните Общината е най-големият работодател заради привлечения външен финансов ресурс, обясни той.

„Два големи проблема има в Благоевград - нямаме общински терени, които да дадем на потенциалния инвеститор или за да създадем индустриална зона. Няма, защото преди години, по една или друга причина, всички общински терени са възстановени по съответната процедура. Другият проблем е квалифицираната работна ръка“.

Паркът Бачиново е в добро състояние и достъпът до него е добър, категоричен е кметът. Очаква се през януари да започне процедура, според която автобусите, които возят хора до там, да отговарят на най-новите европейски стандарти за отделените газове.

Проблемът с качеството на водоснабдяването в града се дължи на това, че ВиК – дружеството не е общинско. Благоевградска област е една от четирите в страната, които не са консолидирани и поради тази причина нямат достъп до еврофинансирането като области, обясни той.

„Консолидация означава, че всички общини в една област трябва да влязат в асоциацията на ВиК-опера, само че Кресна не взе решение да влезе в Асоциацията и по този начин ние не отговаряме на условието и нямаме достъп до еврофинансиране. На практика, това ни ограничава много в подмяната на ВиК мрежата. Какво правим в момента? По оперативна програма правим улична настилка - тротоари и осветление, а през национално финансиране от МРРБ правим базовата инфраструктура, защото по оперативната програма не се финансира ВиК.

Драматичният театър в града пропада, но не е собственост на общината, каза той и обеща да отреагира на сигнала, че в общинската библиотека няма нови книги.

На въпросът  дали ще се кандидатира за трети мандат, кметът на Благоевград Атанас Камбитов отговори: 

„ Да, но първо трябва да има решение на партийното ръководство. Има още доста какво да се свърши  в Благоевград“.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.