Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниски заплати, но и ниска безработица са характерни за икономиката на Благоевградска област

Снимка: www.bl.government.bg

В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие на 2018 година област Благоевград е на последно място по показател средна брутна работна заплата данните, обяви преди дни Емилия Илиева - началник на отдел „Статистически изследвания“ в Благоевград

В областта най-голяма е групата на микропредприятията с персонал до 9 заети. Големите фирми - с над 250 заети – са едва 20. Само 68% от предприятията са приключили съответната финансова година с печалба, според данните на Националния статистически институт за 2016-та. Под един процент са предприятията в областта с персонал от 50 до 250 човека и под 0,3 – с над 250 човека.

Водещ в икономиката на областта е сектор „Преработваща промишленост“, където са създадени 40,7% от произведената продукция. Икономическият профил на областта включва и фирми в сферата на строителството на търговията и услугите, както и в областта на машиностроенето. Благоевград има 14-15 новосъздадени машиностроителни предприятия.

Към края на месец юли безработицата на територията на област Благоевград е 9% и спрямо януари броят на регистрираните безработни намалява с около 2800. Работещите бедни обаче са все повече.

Емануил Манолов - областен координатор на КНСБ коментира, че все по малко предприятия в областта имат висок коефициент на производство и печалба и могат да генерират и по-високи работни заплати.  Широко застъпена е леката промишленост, където обаче работните заплати са изключително ниски.

Инженер Сашо Въжаров, управител на голяма машиностроителна компания в Благоевград, коментира: „Не можем да очакваме да имаме високи доходи без развита икономика. Този град се от 100-150 фирми като нашата, за да бъде наистина добре“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна